Baculky, pozor: Čím méně spíte, tím více se přejídáte!

Nedostatek spánku způsobuje obezitu. To je holý fakt, který potvrzuje jeden výzkum za druhým. Psychologové z Nebrasky zjistili, že čím kratší spánek člověk má, tím se více přejídá. A nejenže se mu po nedostatečném spánku do krve vylévá neustále hormon hladu, i když je sytý, ale navíc mnohem hůře odolává pokušení a dodržuje předsevzetí.

Nedostatek spánku a nadváha společně zvyšují riziko rozvoje diabetu 2. typu a chorob srdce. Když je člověk unavený a nevyspaný, je negativně ovlivněno hormonální řízení chuti, takže lidé se cítí hladoví. Po krátkém spánku je v těle neustále vyšší hladina ghrelinu – hormonu hladu. Naopak hormon sytosti leptin je v nízké koncentraci a mozek tudíž nedostává signál, že je tělo syté. Navíc únava působí také na psychiku, činí člověka méně odolným vůči emocionálnímu stresu, takže se chová impulzivněji.

„Účinek nedostatečného spánku je tak významný, že by lékaře měl při prevenci obezity a přejídání na prvním místě zajímat především spánkový režim pacienta a jeho úprava. Změna jídelníčku a životního stylu by se měla opírat o dostatečný spánek,“ tvrdí autoři Alyssa Lundahlová a Timothy D. Nelson z University of Nebraska.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat