Poprvé v restauraci s dítětem: Buďte připravená!

Malé děti a restaurace. Některé zvládají situaci skvěle a jejich chování by jim mohl leckterý dospělý host závidět, jiné mají problémy v klidu sedět, počkat na jídlo a poté ho slušně sníst. Zkuste se na první návštěvu restaurace s dítětem připravit!

Určitě jste to již zažili – chcete se v klidu najíst v restauraci, ale celé jídlo máte zkažené, protože u vedlejšího stolu neustále hlasitě ječí dítko předškolního věku, zatímco jeho přibližně stejně starý sourozenec zběsile pobíhá mezi stoly, strhává ubrusy a nebezpečně se plete číšníkům do cesty. Řadě dětí dělá problémy chovat se v restauracích klidně – jsou buď příliš vzrušené z nové situace, takže nedokáží chvíli posedět, nebo se při čekání na jídlo nesnesitelně nudí, což dávají hlasitě najevo.

Co tedy udělat, chcete-li se podobným scénkám u svého potomka vyhnout?

Výběr je základ

Prvním krokem je výběr té pravé restaurace. Je spousta zařízení, které již dopředu deklaruje, že jsou zaměřena na rodiny s dětmi. Nemůže se vám pak stát, že nebudete mít dítě do čeho posadit nebo že se ocitnete v restauraci, kde nemají dětská jídla (mimochodem, hranolky a rybí prsty či kuře s broskví a sýrem, jež jsou stálicemi dětských menu, nejsou zrovna to nejlepší, co by měla restaurace vašim dětem nabízet, takže se zaměřte i na kvalitu dětských jídel). Některé restaurace nabízejí i dětský koutek – to je pro začátek dobrý nápad, ale je nutné, aby si dítě uvědomilo, že ne v každém pohostinském zařízení takový koutek mají. Samozřejmostí pro restauraci, kam můžete vyrazit s dítětem, je zcela nekuřácké prostředí. (Čtěte také: Slazené nápoje a mléko ničí dětem zuby)

Lekce chování

Proberte s dítětem základy chování v restauraci předem. Vysvětlete mu, jak to při jídle „venku“ chodí, že se musí chovat slušně, musí být při čekání na jídlo trpělivé apod. Snažte se, aby nebyla první návštěva restaurace pro dítě velkým šokem.

Trénink

Doma většinou voláme děti ke stolu až v okamžiku, kde je všechno připravené k servírování. Zkuste pár dní před návštěvou restaurace svolat potomstvo už o něco dříve, nechte je sedět pár minut u stolu a čekat, až jim naplníte talíře. Přitom si s dětmi povídejte.

Načasování

Ať už se chystáte do restaurace na oběd nebo na večeři, zkuste se trefit do času, v němž obvykle obědváte a večeříte doma. Pokud nestíháte, dejte dětem v tradiční čas malou svačinku, a pak jim v restauraci dovolte sníst třeba jen půlku hlavního jídla, pokud je nebudou chtít sníst celé.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně

Opakování

Ještě před odchodem do restaurace připomeňte dítěti hlavní zásady chování při jídle ve společnosti. Nevystrašte je, spíš jim osvěžte paměť.

Objednejte rychlý předkrm

Pokud je to možné, požádejte o nějakou chuťovku jako malý předkrm (v pizzeriích se například na stůl nosí chléb a bylinkové máslo, někde zas mají preclíky apod.). (Čtěte také: Staráte se o jídelníček svých dětí?)

Předcházejte nudě

Zkraťte dítěti čekání na jídlo. Povídejte si s ním (všimněte si, že většině dětí, které se chovají v restauraci špatně, si jejich vlastní rodiče – nejspíš jako jediní v celé místnosti – nevšímají), věnujte mu zkrátka pozornost. Přinést si můžete i nějaké malé a tiché hračky nebo hry. Přece to znáte – kdo si hraje, nezlobí.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat