Oblíbenci rodičů častěji trpí depresemi

Většina rodičů má některé ze svých potomků raději než jeho sourozence. Přiznává se k tomu šest z deseti matek a sedm z deseti otců. Oblíbenci to však nemají jednodušší, jak by se mohlo zdát. Upřednostňování rodiči totiž na ně vyvíjí silný tlak. Jednak to dostávají vráceno od odstrkovaných sourozenců, ale navíc mají pocit, že se musejí rodičům neustále líbit a naplňovat jejich očekávání. Výsledkem můžou být deprese v dospělosti.

„Ti, kdo vnímají, že jsou si emocionálně jaksi bližší se svými matkami, platí svou cenu, tito jedinci totiž mají více depresivních symptomů. A platí za to kvůli vyšší míře střetů se sourozenci, i když jsou už dospělí, navíc také v dospělosti cítí větší zodpovědnost za stárnoucí matky,“ vysvětluje profesorka Jill Suitorová z Purdue University, která na výzkumu rodiči preferovaných dětí spolupracovala s doktorkou Megan Gilliganovou z Iowa State University.

Ale stejně jako děti upřednostňované to nemají lehké ani ti potomci, kteří jsou pro rodiče zklamáním. Odmítání rodiči je stejně zhoubné jako jejich upřednostňování.

„Zvláště překvapivé pro nás je, že sourozenci jsou nadále takto vysoce sociálně srovnáváni, i když už jsou ve středním věku,“ tvrdí autoři výzkumu.

Matky si většinou vybírají toho potomka, který má podobné hodnoty a názory jako ony. Platí to především v dospělosti potomků. Neshody mezi sourozenci a závislost na matkách pak mají negativní vliv na tvorbu partnerských vztahů, neboť se to do nich přímo i nepřímo promítá.






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat