Co se to děje s mými prsy aneb Je to v těhotenství normální?

V těhotenství prochází naše tělo celou řadou změn – a týká se to i našich ňader. Některé změny dokážou i zaskočit, a proto pro vás máme odpovědi na nejčastější otázky týkající se prsou v době, kdy čekáte dítě.

Otázka č. 1: Moje prsa jsou strašně citlivá, bolí mě a je nepříjemné, i když nosím tričko. Je to normální?

Odpověď: Ano, většina žen se v těhotenství potýká s bolestivými či „jen“ citlivými prsy, ovšem pokud je pro některou ženu nepříjemné i samotné nošení trička, měla by se spíše zaměřit na svůj šatník – ačkoli můžete mít radost, že máte konečně dekolt do větších výstřihů, na nošení upnutých triček či topů budete muset v takovém případě zapomenout. Možná není chyba ani tak ve svršcích jako v nevhodné podprsence. Vsaďte při jejím výběru především na pohodlí – žádné krajky a aplikace, které by mohly dráždit pokožku nebo samotná ňadra, pokud jsou vám nepohodlné, tak ani žádné kostice (mnoha ženám se osvědčily sportovní podprsenky). Některé obchody nabízejí přímo podprsenky pro těhotné, tak je vyzkoušejte. A materiál? Nejpříjemnější je bavlna. Každopádně platí – zkoušejte tak dlouho, dokud se nebudete cítit opět pohodlně.

Otázka č. 2: Proč mi najednou tak ztmavly bradavky? Bývaly růžové a nyní jsou spíše hnědé…

Odpověď: Mohou za to samozřejmě hormonální změny, k nimž během těhotenství dochází. Vaše tělo se připravuje na kojení a změna barvy bradavek pravděpodobně souvisí se skutečností, že miminka po narození ještě nedokážou tolik zaostřit zrak, a potřebují proto co nejvíce kontrastu v barvách – proto jsou vaše bradavky nyní tolik výrazné, děťátko je snáze najde. Existuje nicméně poměrně vysoká pravděpodobnost, že vaše bradavky po ukončení kojení opět o něco zesvětlají, i když u spousty žen se na původní růžovou barvu již nevrátí.

Otázka č. 3: Před těhotenstvím pro mě při sexu stimulace prsou zas tak vzrušující nebyla, ovšem nyní zažívám orgasmus, když je partner laská. Je to normální?

Odpověď: Rozhodně ano! Ňadra se v těhotenství stávají velmi citlivými. Zvětší se, jsou velmi prokrvená, zkrátka na nich najednou cítíte každý dotek (bohužel někdy reagují i bolestivě, nicméně i tak můžete prožívat při jejich dráždění rozkoš jako nikdy předtím, jen musí být partner opatrnější). Je to takový malý těhotenský bonus, zvláště pro ty, jež předtím zas takové potěšení při stimulaci prsou během sexu nezažívaly.

Otázka č. 4: Pokud bude partner mé prsy během sexu příliš stimulovat, může se stát, že začnou předčasně produkovat mléko?

Odpověď: Velmi pravděpodobně ne, i když je možné, že se z vašich ňader během těhotenství uvolňuje trošku tekutiny (nebojte, je to normální). U spousty žen dochází k produkci malého množství kolostra nebo čiré tekutiny, když čekají dítě. Není to přímo mateřské mléko, jen tekutina uvolněná v rámci přípravy těla na kojení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat