Zbavte se zlozvyku kousání nehtů

Kousání nehtů pokaždé, když se dostaví úzkost nebo nervozita? Tento nepříjemný zvyk může poškodit nehty a zuby, ale také přispívá k infekcím, protože bakterie a viry z rukou mohou projít do úst. Za jak dlouho se dá takové chování odbourat?

Existuje několik hlavních důvodů, proč kousání nehtů není vhodné.  Nehty mohou růst abnormálně, ztrácejí svůj tvar a působí neupraveně. Tento nešvar také vyvolává nemoci, neboť na rukách ulpí mnoho bakterií. Když si tedy někdo nehty kouše, zvyšuje riziko onemocnění.

Pochopitelně, že uvedený zlozvyk zároveň vyvolává sociální rozpaky a v neposlední řadě vede k poranění dásní, orálním infekcím i poškození zubů. Obvykle se za příčinu považuje emoční nebo duševní stres, nervozita, úzkost, nuda, nejistota nebo hlad. Lze něco takového zastavit? Odborníci doporučují těchto pár tipů.

Udržujte nehty krátké

Manikúra dělá nehty hezčí. Když vy nebo někdo ve vašem okolí uvidíte, že nehty vypadají atraktivně, nebudete mít tendenci si svůj nový look ničit. Co se týče délky drápků, osvědčuje se ta nejkratší. Nemáte-li co okusovat, je to pro vás lepší.

Identifikujte spouštěč

Zjistěte, co vás ke kousání povzbuzuje. Je to nuda, nebo snad úzkost? Identifikujte spouštěč a najděte způsob, jak se s ním vypořádat. (Například při nudě může pomoci nějaká oblíbená hra v mobilu.) Odkloňte pozornost a pokuste se vydržet.

Používejte nechutný lak na nehty

Hořký, průsvitný a nezávadný lak na nehty, který díky své nelichotivé chuti odrazuje od kousání nehtů a cucání prstů, přispívá k péči o nehty a nehtové kutikuly. Je přitom k dostání v každé drogerii i lékárně.

Zaměstnejte ruce i ústa

V případě krize odolejte pokušení tak, že honem začněte něco dělat. Jakmile se ruce i ústa zaměstnají, snižujete riziko selhání.

Nechtějte po sobě zázraky

Se zlozvykem kousání nehtů nepřestanete přes noc, jedná se postupný proces. Neklaďte na sebe přehnané nároky. Nejdřív nechte na pokoji jeden nehet, pak další. Časem si přestanete všímat celé ruky, což může trvat asi tak tři týdny. Pokud se ani po této době nesetkáte s úspěchem, navštivte odborníka. Podle lékařů může být dlouhodobý zvyk kousání nehtů obsedantně-kompulzivní duševní poruchou.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat