Kosmetický tip: Jak na extrémně citlivou pleť?

Citlivá pleť si po celý rok vlastně neodpočine – v zimě se musí vypořádat s mrazy, v létě s vedry a na jaře a na podzim pak s neustálými výkyvy počasí. A aby toho nebylo málo, jen tak nějaký pečující či pěsticí výrobek jí nevyhovuje. Jaká jsou základní pravidla pro citlivou pleť?

Při nákupu kosmetiky

Vždy, když koupíte nový produkt, ať už pěsticí či make-up, než jej aplikujete na citlivou pokožku, podrobte jej 24hodinovému testu snášenlivosti. To znamená, že malé množství přípravku nanesete na jemnou pleť na předloktí a počkáte den, abyste zjistili, zda na něj pokožka nereaguje alergicky či podrážděním. Pokud výrobek projde testem, s největší pravděpodobností jej bude bez problémů snášet i pleť obličeje.

Nikdy se při kupování nového přípravku nespoléhejte na to, že jeho etiketa tvrdí, že je hypoalergenní nebo vhodný i pro tu nejcitlivější pokožku. Sice to může být pravda, ale každý člověk je individuální, a tedy i jeho pleť – a s tou skutečně citlivou není dobré si zahrávat…

Kdy k dermatologovi

Pokud vaše pleť reaguje na v podstatě jakýkoli podnět nepříjemným zarudnutím, podrážděním v podobě loupání kůže či svěděním a pálením, pak je dobré poradit se s odborníkem. Může jít totiž o víc než jen extrémně citlivou pokožku, můžete trpět ekzémem či jinou nepříjemnou, ale třeba lehce léčitelnou nemocí kůže.

Nikdy se nesnažte „diagnostikovat“ u takovýchto extrémních projevů sami a nezkoušejte se ani „léčit“ pomocí nejrůznějších běžně dostupných krémů apod. Cel problém byste totiž mohli jen zhoršit.

Sledujte složení

Snažte se používat na citlivou pleť neparfémované přípravky. Právě všemožná aditiva v krémech a tělových mlécích, jež zaručují, že naši pokožku krásně provoní, mohou způsobovat podráždění. Proto sledujte složené výrobku, a objevíte-li v něm parfém, raději jej nezkoušejte.

Řada lidí s citlivou pletí nemůže přímo na kůži aplikovat ani parfémy či deodoranty. Pokud je to i váš případ, pomožte si jednoduše tím, že vůni nanesete na oblečení. Ale pozor, některé méně kvalitní vůně mohou způsobit u nestabilních textilních barev jejich vyblednutí. Proto je raději vždy nejprve vyzkoušejte na místě, které není na očích.

Co na mytí

Zkuste namísto běžných sprchových gelů a šamponů používat produkty určené dětem. Ty jsou vyráběny pro extrémně citlivou pokožku novorozeňat, takže většinou nezpůsobují žádné podráždění.

Naopak se vyhýbejte klasickým mýdlům – pleť zbytečně vysušují, což jen způsobuje další nepříjemné problémy. Rovněž si nedopřávejte příliš často dlouhé horké koupele nebo horké sprchování – horká voda totiž roztahuje póry a to vede ke ztrátě vlhkosti pokožky.
TIP Bety: Potřebujete poradit s péčí o vlasy nebo o pleť? Nevíte si rady s líčením? Váš účes by chtěl změnu? Zeptejte se zdarma našich kosmetiček a kadeřnic ze salonu Carpe Diem!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat