Nedejte na reklamy: Tohle jsou nejúčinnější látky v boji proti stárnutí!

Pokud už máte oslavu třicátých narozenin za sebou, nejspíš jste se u nich už zastavily taky. O čem je řeč? O regálech přeplněných nejrůznějšími krémy, které vás mají uchránit před vráskami. Které ale skutečně fungují? Odpověď najdete na obalu.

Nedejte na reklamy nebo krásné herečky, přísahající, že právě onen přípravek udržuje jejich pleť v hvězdné kondici. Důležitější je, co najdete na obalu. Nezapomeňte přitom, že látky jsou na kelímku seřazené podle toho, kolik látky v přípravku je. Najdete-li proto účinnou látku ve výčtu desítky chemických sloučenin jako poslední, nejspíš její účinky příliš nepocítíte. Na druhou stranu, první příčku bude logicky zabírat voda (při emulzích voda v oleji) nebo olej (emulze typu olej ve vodě). Pozor si dejte na obsah alkoholu, parafínu nebo minerálních olejů. A co naopak funguje?

Kyselina hyaluronová

Naprostým hydratačním zázrakem je kyselina hyaluronová, která dokáže pojmout až 1000x více vody, než je její vlastní hmotnost. Bez pravidelného pitného režimu se ale neobejdete, kyselina totiž čerpá vodu ze spodních vrstev pokožky.

Vitamin C

„Céčko“ neprospívá jen vašemu zdraví, ale i pleti. Vitamin C neboli kyselina askorbová totiž podporuje tvorbu kolagenu, který spolehlivě zpevňuje pokožku. Jako významný antioxidant navíc pleť chrání před škodlivými vlivy volných radikálů. Ideální jsou přípravky v kapslích nebo s pumpičkou – vitaminu C totiž škodí vzduch. Chcete-li si „céčko“ opravdu užít, podívejte se alespoň po 10% koncentraci. Proti vráskám zabírá také vitamin E.

Q10

V boji proti stárnutí funguje i koenzym Q10, který máme přirozeně v pokožce, s věkem ale jeho obsah klesá, a proto je na řadě kosmetika. Q10 funguje jako prevence proti poškození DNA, chrání také před volnými radikály a posiluje lipidové membrány. Jestli ho krém obsahuje dostatek, poznáte i na pohled – krémy s Q10 by měly být lehce zažloutlé, nikdy ne sněhově bílé.

Retinol

Retinol neboli vitamin A1 funguje jako antioxidant, zároveň ale posiluje hustotu a elasticitu pleti, podporuje také tvorbu kolagenu. Jednu nevýhodu ale retinol má, díky němu může být pokožka citlivější na slunce. Proto je vhodné ho kombinovat s UV faktorem.

Kyselina glykolová   

S přibývajícími léty se buňky hůře a hůře obnovují, následkem čehož dochází k hromadění odumřelé kůže, hrubnutí a ucpání pórů. Kyselina glykolová se řadí mezi účinné ovocné kyseliny, které se ale musí kombinovat s vyšším UV faktorem. Krémy s více procentními AHA kyselinami byste měly používat zejména na podzim a v zimě, kdy není slunce tolik silné.

Peptidy

Peptidy vznikají spojením aminokyselin a jejich úkolem je zvyšování produkce kolagenu v pleti. Pomáhají i při problémech s pigmentací. Peptidy díky velikosti molekul neproniknou do spodních vrstev pokožky, fungují spíše povrchově, i tak ale tvář viditelně vyhladí.

Ceramidy

Ceramidy jsou naší pleti vlastní, tvoří až 20 % mezibuněčného prostoru, pokožku zachovávají pružnou a pomáhají s udržováním vody v pleti. S věkem jejich obsah v pleti klesá, proto byste je měly doplňovat pomocí krémů. Ceramidy fungují i pro suchou pleť.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat