Jak být i v horku za dámu, aneb Letní profesionální šatník

Léto stále ještě pořádně nezačalo, a i tak nás už v nejbližších týdnech čekají horké dny. Vedle toho, jak horka přežít ve zdraví a vyhnout se dehydrataci, kolapsu, únavě nebo bolesti hlavy, řešíme nejčastěji i svůj šatník. Respektive to, jak se do parných dnů nejlépe obléci. Tak, abychom byly za dámy a přitom nám nebylo neúnosné vedro, ani jsme se nedopustily módního nebo společenského faux pas. Zjistěte proto, jak se ve vedrech nejlépe obléci a na co bychom měly raději zapomenout.

Pomůže správná volba materiálu

Volba vhodného materiálu oděvu je základ. V parném dnu nám totiž může pomoci, nebo naopak uškodit právě materiál. Co na tom, že máme na sobě hezkou elegantní halenku, když nám nepřeje materiál, který je neprodyšný a nesavý. Ten totiž dokáže horký den změnit skutečně v peklo, kdy se cítíme na omdlení, dehydrovaní, nadměrně zpocení a unavení.

Je proto ideální se při výběru oblečení pro horké dny zaměřit na oděvy z lehkých, prodyšných materiálů, které dobře sají pot. „Tyto požadavky nejlépe splňují materiály přírodní – bavlna, len a hedvábí. Zejména ženy, ale i muži ve vyšších pozicích, kteří musí nosit kostýmky a obleky, by na kvalitě materiálu neměli šetřit. Polyester vypadá velmi hezky, ale není dostatečně prodyšný a pohodlný. Hodí se proto lehká obleková vlna, která má tu jedinečnou vlastnost, že v zimě hřeje a v létě chladí“ vysvětluje Hana Vydrová, odbornice na oblékání a etiketu.

Co na sebe do města

Jak se obléci do práce nebo na večírek či odpolední party ještě dokážeme relativně dobře zvládnout. Jak se ale vhodně obléknout do města, je mnohdy náročnější. Právě v horkých dnech padají totiž často všechny zábrany, a tak v obchodech či dopravních prostředcích můžeme potkat muže ve slušivých bermudách a tílku dávající na odiv své pivem vytvarované břicho. Chybí už jen ponožky v sandálech a je, jak se lidově říká, vymalováno. I když se právě čeští muži snaží svět přesvědčit o tom, že ponožky v sandálech jsou módní, opak je pravdou.

Ponožky do sandálů se nenosí, což ženy téměř stoprocentně respektují, ale čeští muži se s tímto faktem doposud nesmířili. Jejich argument je, že se jim naboso potí nohy. V tomto případě je lepší sandálů se vzdát a nosit raději mokasíny nebo sportovní obuv, do které si ponožky mohou bez obav vzít,“ dodává Hana Vydrová.

Co si tedy do města obléci? Určitě nic nezkazí dlouhé lehké bavlněné kalhoty s košilí nebo polokošilí, mokasíny nebo sandály naboso.

Ale i ženy stále překvapují odvahou, s jakou se v horku odhalují. Mladé dívky, které si mohou dovolit chodit bez podprsenky, vypadají dobře v šatech nebo tričkách se špagetovými ramínky. „Je-li však dáma tělnatější a neváhá si pod tento typ oblečení obléknout prádlo, je výsledný dojem velmi neestetický. Prádlo by nemělo nikde vykukovat nebo prosvítat. Nepříliš vábně působí také podprsenka „push up“, kterou si žena oblékne pod obepnutý top. Tyto podprsenky jsou určeny k nošení triček a šatů s větším výstřihem, ve kterém vyniknou oblé tvary. Pod hladké oblečení však není tato podprsenka vhodná,“ říká Hana Vydrová.

Světlé materiály a spodní prádlo

Viditelné spodní prádlo však není estetické ani pod halenkami a jinými světlými oděvy. Zvláště pakliže jde žena na společenskou událost nebo jednání, je prosvítající spodní prádlo nežádoucí.

Pomoc v této situaci může takzvané neviditelné tílko tělové barvy, které zvládne spodní prádlo skrýt a i pod nejtenčími materiály neprosvítá. Ideální je úpletové neviditelné tílko nebo tričko, které dokáže zároveň sát pot. Člověku pak není takové horko a hlavně se na oblečení neobjeví neestetické propocené skvrny.

Zcela nežádoucí je pak chození takzvaně „na ostro“. Jednak je takovýto způsob oblékání nehygienický a také nekultivovaný. U mužů navíc hrozí riziko prosvítání ochlupení na hrudi, což také na celkovém estetickém dojmu nepřidá. Varianta tílka tělové barvy je v takovýchto situacích skutečně nejlepší řešení, mělo by však být bezešvé, takové které není pod halenkou a košilí znatelné.

Důležité detaily – na co si dát pozor

Zapomínat bychom však neměli ani na takzvané druhotné záležitosti. Jedná se zejména o dokonalou depilaci. Nesmíme opomenout fakt, že v horku přece jen ukážeme více než jindy. A tak depilace nohou, ale hlavně podpaží je už pro ženu společenskou nutností.

Zásadní je i použití deodorantu. Jednak z důvodu pohlcení pachu, ale i pro to, že kvalitní deodorant po ranní sprše pomůže překonat horko a dodá pocit dlouhodobé svěžesti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat