Sexuální fantazie. Co o vás prozradí?

26.05.2010 | Sex a vztahy

Už jste se někdy zasnily a myslí vám probíhal erotický film, ve kterém jste se živočišně milovala s cizím mužem na pláži? To jsou sexuální fantazie, které vyjadřují naše touhy a přání.

Fantazie je představa, která se nám může sice mimovolně vytanout na mysli, ale pracujeme s ní aktivně - ve smyslu potlačování či tlumení. Tato fantazie může pak být základem přání, které ovlivňuje naše chování.

Nejedná se o sny, které se nám zdají v noci, jsou mimovolné, nemůžeme je ovládat vlastní vůlí a většinou se odehrávají na symbolické rovině. To znamená, že se nám na první pohled může zdát velmi erotický sen, který v symbolické rovině může znamenat například vztah k něčemu novému či touhu poznávat něco do hloubky a naopak.

Sexuální fantazie je něco zcela jiného. Jde o představu, která se nám sice může objevit mimovolně, ale také ji zcela vědomě a vlastní vůlí můžeme vyvolat či dotvořit. To však neznamená, že by fantazie nemohla být symbolická. Sexuální fantazie vypovídají o naší sexualitě mnohem víc než sny. Pokud se podíváme na nejčastější sexuální fantazie žen, je možné je rozřadit do několika kategorií:

Podle způsobu:

• romantický sex
• lehce násilný sex
• znásilnění
• připoutání
• sex na veřejnosti či takový, při němž je člověk přichycen
• orální sex
• anální sex

Podle toho s kým:

• sex s někým novým
• sex s vlastním přítelem či partnerem
• sex s více muži
• sex se ženou
• sex s někým slavným

Co o nás fantazie vypovídají

Obecně lze říci, že každá fantazie vyjadřuje něco z osobnosti, která si „sen“ či fantazii vytváří. Velmi pravděpodobně bude záviset na intenzitě představ. Převládající představa, která člověka ovládá, bude znamenat reálnou touhu ženy tuto svou představu uskutečnit. Sexuální struktura má biologický základ. Ženská sexualita více přesahuje do psychiky než sexualita mužská. Proto je oddělení psychické a biologické části fantazie u žen obtížnější.

Intenzivní, převládající představy tedy vyjadřují biologicky podmíněnou touhu, a ta není vůlí ovlivnitelná. Například žena, kterou vzrušují pouze představy ponížení, znásilnění či ovládání a tyto představy nenahrazuje žádná jiná fantazie, bude mít pravděpodobně masochistické sklony a vyvrcholení dosáhne pouze při takovýchto praktikách. Jinak je tomu u ženy, která si ve svých fantaziích představuje různé situace a občas se tam vyskytne i taková, v níž je například svázaná.

TIP Bety: Máte problémy ve vztahu? Obraťte se na naši poradkyni Evu Ráčkovou! K dispozici je vám i astroložka Linda

Ne vždy se jedná o touhu to zažít

Představy, které se odehrávají občas, mění se a neobjevují se při neerotických situacích, mohou být spíše vyjádřením symbolickým než vyjádřením reálného přání. Jako příklad může sloužit fantazie o znásilnění. Asi opravdu existují ženy, které touží po skutečném znásilnění, jde ale spíše o výjimku, raritu. Nicméně u většiny žen se v této představě objevuje nějaký pěkný muž (ne opilý pobuda z parku), který se ženy zmocní, a ona mu zcela bezmocně podlehne. Na psychologické úrovni může toto přání symbolizovat touhu ženy být pro muže naprosto neodolatelná, tak, aby ji chtěl právě takovou, jaká je, a ona mohla být při aktu zcela pasivní a nemusela se nijak nutit, aby se muži v sexu zalíbila.

Při pátrání po tom, jaká skutečná přání vlastně sexuální fantazie mohou symbolizovat, lze z podobného úhlu pohledu rozebrat i sny. V následujících několika odstavcích budou předestřeny možné interpretace ostatních symbolických rovin. Důležité je si v té souvislosti uvědomit, že žádná interpretace není jediná správná a že někdy to může být pouze přání vyzkoušet něco nového, bez toho, že by to cokoli symbolizovalo.

Sex pro vlastní uspokojení

Zajímavé jsou například ty, které se určitým způsobem dotýkají moci a bezmoci. V představách se mohou objevovat obě varianty. Častěji to je varianta bezmoci, kdy je žena například svázaná, znásilněná, vystupuje jako otrokyně či prostitutka a je zcela odkázaná na přání partnera. Obvyklá je i druhá varianta, kdy je žena dominantní a muže ovládá. Důležité je, že představa se od reality odlišuje tím, že muž v představě je většinou krásný, okouzlující, opálený a dělá to, co žena chce (i když v představě žena vnímá, že to chce muž sám). Žena si může dovolit být zcela pasivní a sex si pouze užívat. Skrytým přáním „bezmocné“ může být vyjádření touhy muže vůči ženě, možnost užít si sex bez nutnosti cokoli dát, pouze brát. Skrytým přáním „mocné“ může být touha muže ovládnout, a tím vyjádřit svou sílu.

TIP Bety: Nejde už váš vztah zachránit? Poradíme vám, jak naložit se společným majetkem, sdílenými financemi a dalšími právními problémy.

Slavné osobnosti ve víru vášně

V představách se také objevuje věková různost, kdy je žena „zaučována“ starším a zkušeným partnerem a může se chvíli cítit jako ta bezradná začátečnice. Vzácný není ani opačný scénář, kdy žena „zaučuje“ mladého a nezkušeného jinocha a je tou úžasnou a zkušenou. Představy zahrnují také různé nesrovnalosti postavení, například sex s nějakou významnou autoritou, která zatouží jen a jen po fantazírující ženě.

Skupinový sex

Podobná interpretace skrytého přání bude možná platit též o sexu s více muži. Žena je tak neodolatelná, že po ní touží oba a ona je může oba mít. Uskutečnění této fantazie je podobně problematické jako nevěra. Může významně zranit všechny zúčastněné. Málokdo umí prožívat sex bez emočního angažování, tedy alespoň ne dlouhou dobu, pokud chce navázat trvalý partnerský vztah.

Sex na veřejných místech může mít také psychologický podtext. Často se jedná o touhu být přistižena a viděna právě s tímto mužem. Tím může žena například získat na hodnotě. A také být v roli někoho, kdo boří konvence, protože v situaci, kdy se nad ní mnoho lidí pohoršilo, je ona na svůj čin hrdá.
Představy o bezmoci jsou představy o pasivitě, kdy má žena možnost pouze brát, nemusí nic dávat, nemusí se starat o to, jak vypadá. Nemusí ji trápit, zda náhodou není v poloze, kde nevypadá hezky, kdy je vidět nějaký ten nedostatek. Nemusí být aktivní a dělat věci, které narušují její vlastní prožitek, nemusí se starat o to, zda se její aktivita partnerovi líbí.

Od fantazie ke skutečnosti

Uskutečnění - realizace - konkrétní fantazie tedy bude záviset na intenzitě přání. Velmi naléhavá představa bude ženu pobízet do akce a naopak, fantazie, symbolizující nějaké přání na psychické rovině, bude spíše sloužit jako vzrušující podnět či myšlenka. Dále uskutečnění závisí na temperamentu ženy, zejména při sklonech k experimentování a také na osobnostních charakteristikách, které jsou propojeny s morálkou a hodnotami. Hranice toho, co již je v sexualitě nepřípustné, je pro každého z nás jiná.

TIP Bety: 6 situací, které zvyšují riziko nevěry a jak být odolná/ý vůči pokušení

Zdroj: www.sexuálně.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat