Žárlivost: důkaz lásky nebo hrozba pro vztah?

01.06.2010 | Sex a vztahy

Kdes byl, s kým, cos tam dělal a byly tam nějaké ženské? Pokud vám jsou tyto věty povědomé, patříte do skupiny žárlivců. Ale budiž vám útěchou, že v tom nejste samy.

Fenomén žárlení ve všech podobách je nedílnou součástí většiny partnerských vztahů. Přehnané žárlení se pak nemalou měrou podílí na partnerských problémech, které mnohdy vyústí až v rozpad partnerských vztahů.

Kdo nežárlí, tak nemiluje, obhajují se žárlivci. Pravda je však někde jinde. Podle psychologů je to snaha někoho vlastnit a úzkost, že o něj přijdeme. Obavu má každý, problém je, když začne partnerka či partner žárlit chorobně a toho druhého terorizuje. Paradoxně od sebe naopak žárlivec partnera odežene.

Potvrdil to i nedávný exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který se zaměřil na problematiku nevěry. Většina dotázaných se podle něj domnívá, že žárlení je projevem nízké sebedůvěry a podezřívavosti. Přehnané žárlení pak podle názoru dotázaných vede nejčastěji k nedůvěře a rozvodu nebo rozchodu. Drtivá většina respondentů se pak domnívá, že žárlením rozhodně nelze upevňovat partnerský vztah.

A jak průzkum dopadl? Jak jsme na tom se žárlením?

* Na svého partnera podle dotazníku žárlí 31,2 %, na otázku „Žárlí na Vás Váš partner?“ kladně odpovědělo 37,7 % dotázaných.
* Žárlení mi zkomplikovalo vztah: 22,5 % dotázaných
* Přehnané žárlení považuji za nepřijatelné omezování: 84 % dotázaných.
* Přehnané žárlení bylo důvodem rozchodu nebo rozvodu: 12,2 %
* Žárlení ve všech svých podobách nejvíce projevem nedůvěry: 26,6 % dotázaných
* Přehnaně žárlivý partner může dohnat svoji polovičku ke lhaní: 21 % dotázaných
* Pouze 0,9 % respondentů uvedlo, že přehnané žárlení může vést k upevnění vztahu.

TIP Bety: Žárlíte nebo máte žárlivého partnera, a nevíte, co s tím? Využijte naši poradnu, kde vám pomůžeme tuto situaci rozebrat a najít možnosti a cesty, jak jít dál.

Výzkum také zjišťoval, jaké jsou nejčastější důvody k žárlení :

* Nízká sebedůvěra: 26 %
* Podezřívavost: 15,8 %
* Majetnictví: 14,2 %
* Sobectví 8,1 %
* Láska: 7,6 %
* Závislost: 3,7 %

A kdo žárlí více?

V otázce, zda více žárlí muži nebo ženy, uvedlo 23,6 % respondentů, že více žárlí ženy a 21 % dotázaných uvedlo jako žárlivější muže. Nicméně 41 % dotázaných se shodlo na tom, že je to mezi muži a ženami vyrovnané.

Takže žárlivci pozor. Mějte na paměti, že partnera si nejsnáze udržíte, pokud mu naopak dáte volnost a nebudete ho sledovat na každém kroku.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat