Nevěra ublíží všem. Hlavně ale dětem

27.05.2010 | Sex a vztahy

Děti vnímají dění okolo sebe víc, než si myslíme. S rodiči prožívají každou krizi. Ale po svém. Své trápení si nechávají pro sebe nebo je svěřují svým plyšovým kamarádům. I když si myslíte, že své problémy dobře skrýváte, ony o nich vědí a trpí s vámi.

„Před dětmi se nehádáme“, to je argument většiny párů, které se snaží ochránit své děti. „Problémy řešíme za zavřenými dveřmi.“ Omyl. Děti vnímají a poslouchají i tehdy, když jsou zavřené v pokoji. Vycítí, že se něco děje a jsou zvědavé, co.

Mirka (36): „Pamatuji si, že jsem jako malá sledovala rodiče přes klíčovou dírku. Když se hádali, poslouchali jsme je s bratrem s uchem přilepeným na stěně.
Petr (40): „Věděl jsem, že mají rodiče problémy. Otec trávil spoustu času mimo domov. Nebyl sice alkoholik, ale když se pak vrátil domů opilý, byli jsme s bratrem smutní."

Nevěra je pro manželství tím největším ohrožením. Aby byla rodina šťastná, je potřeba se neustále snažit a vyhýbat se situacím a chování, které by ji mohly ohrozit.

Děti nevěru ovlivnit nemůžou. A už vůbec ne jí zabránit. Ani netuší, že se k ní schyluje. Pak už jen pozorují a registrují změny v chování rodičů. Maminka pořád pláče, je smutná a tatínek nebývá často doma.

Nejdříve si děti myslí, že je maminka nemocná, proto pláče. Pokud už je mimomanželský vztah prozrazen, nedokážou pochopit, proč chodí tatínek za jinou ženou, nechápou, co udělali špatně. Ještě horší situace nastává, pokud otec začne pečovat o děti své nové partnerky. Děti nechápou, proč se táta stará o cizí děti a ne o ně.

Děti se také často stávají terčem posměšků spolužáků. Nevěra je nejoblíbenějším tématem sousedů a ti si většinou nedávají pozor, jestli je slyší jejich děti. A ty to pak řeší v kolektivu dětí.

Nejhorší případ nastává, pokud se k nevěře přidá i násilí. Partnerská krize je emocionálně velmi náročné období. Podvedený partner je zoufalý a dělá zoufalé věci. Nevěrník pak někdy nemá daleko ke stejně zoufalé reakci – facce. Pokud o tom děti vědí, je to pro ně velmi traumatizující. Někdy se rodiče dozvídají, že to děti viděly, až v době, kdy jsou dospělé.

Situace, kdy se partneři rozejdou v klidu a začnou nové životy je v tomto případě nejlepším řešením. Nikoli však nejčastějším. Mnohem častěji se stává, že spolu partneři zůstanou a rodinný život se pro ně a jejich děti stává utrpením. Potomci sice s odstupem času změní na nevěru názor, nicméně rodičům nikdy neodpustí, jak trpěli a velmi negativně to poznamená jejich vztah. Nešlo totiž jen o nevěru vůči partnerovi, ale i vůči nim. A děti to vnímají jako zradu.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:29
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:26
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:21

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat