8 tipů, jak zvládnout nevěru

08.10.2010 | Sex a vztahy

Co se stalo, nejde odestát. Prostě jste byla svému partnerovi nevěrná, ale on o tom nemá sebemenší tušení. Jenže teď máte „morální kocovinu“ a nevíte, jak dál…

Rozhodně se neunáhlujte a nesnažte se ulevit svému svědomí tím, že to všechno řeknete partnerovi. Když se podíváte zpět, nechte ani uvěřit, že se to opravdu stalo, večírek, zábava, pár skleniček, lichotek od atraktivního a milého kolegy a… Je to tak, prostě se to stalo. S tím už nic neuděláte. Ale není lehké s tím žít.

Na nevěru se nedá jen tak zapomenout. Zvlášť, pokud partnera milujete a hodláte s ním zůstat a případně i založit rodinu. Nikdo vás k ničemu nenutil, věděla jste, co děláte a kdykoli to mohla zastavit, ale neudělala jste to. Máte neuvěřitelné výčitky svědomí. Potřebovala byste rozhřešení, ale to nepřijde odnikud zvenčí. Tady je 8 tipů, jak se s tím vyrovnat:

1. Mlčet, nebo vše říct

Když není člověk se svým svědomím sám, lépe se ta muka snáší. Jenže komu to říct? Společní přátelé jsou riziko, že by se to mohl partner dozvědět. Přátelé, pro které je nevěra běžnou věcí? Ti si z toho leda tak udělají legraci a budou to bez problémů vyprávět dál, protože přece o nic nejde. A o tom, že to řeknete partnerovi ani na chvíli neuvažujte. To není řešení.

2. Nedělejte unáhlená rozhodnutí

I přesto, že máte potřebu to vyřešit teď hned, nic nedělejte bez toho, abyste si to pořádně rozmyslela. Stejně tak, jako nevěra, ani unáhlená rozhodnutí nelze vzít zpět. Přemýšlejte, proč se to vlastně stalo, vaše důvody, okolnosti… jen tak dokážete vše pochopit. Pro nevěru není omluva, ale můžete se ze všeho poučit.

3. Lítost je na místě

Máte potřebu si sypat popel na hlavu. Proč ne, ale všeho s mírou, aby vaše chování nezačalo být partnerovi podezřelé. Pokud ho budete neustále obskakovat a snažit se mu snést modré z nebe, určitě bude pátrat, co se děje. Na druhou stranu to s tou sebelítostí nepřehánějte, nejenže vás zraňuje, ale také může vést k psychickým potížím.

4. Proč k tomu došlo

Nic není náhoda. A i když teď nedokážete vidět věci reálně, snažte se vše pochopit. Pořádně se podívejte na svůj život, na váš vztah, jste spokojená v práci? Jste dostatečně milována, obdivována svým partnerem, máte uspokojující sex a naplňující partnerství… Všechny otázky, na které odpovíte ne, mohly být důvodem k tomu, že se stalo to, co se stalo.

TIP Bety: Máte i vy problémy se vztahy, nevěrou a sebevědomím? Naše poradkyně Eva vám pomůže problém vyřešit.

5. Hledejte řešení

Pokud jste si na některé otázky odpověděla záporně, neznamená to, že jste vlastně udělala dobře. Jsou to jen vodítka k tomu, začít se sebou něco dělat. Někdy si své problémy nechcete uvědomit tak dlouho, až se stane něco, co už nelze přehlížet. Třeba nevěra.

6. Nestranný zpovědník

Teprve až se zamyslíte nad sebou, nad svým životem je čas si s někým popovídat a o všem, co se stalo. Ideálním člověkem je terapeut. Ten vám pomůže se podívat na vše s odstupem, nezaujatě a hlavně v kontextu s vaší minulostí a pomůže se vám ve vašem životě zorientovat. Možná vám nevěra měla něco ukázat.

7. Odpusťte si

Nic vás tak neosvobodí jako odpuštění. Připusťte si, že prostě nejste dokonalá, že jste udělala chybu. A pokud se z ní poučíte, měla ve vašem životě smysl. Musíte si prostě odpustit. Nechte minulost minulostí. Už na tom stejně nic nezměníte.

8. Dívejte se dopředu

Pokud se vám povedly naplnit předchozí body, máte vyhráno. Můžete jít dál. A paradoxně můžete vést lepší život, kvalitnější partnerství. Nemá cenu se donekonečna zaobírat minulostí. Nevěra je špatná, nevěra je bolestivá, ale není potřeba ji sebou „vláčet“ po celý zbytek života.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat