Šlápněte do pedálů: Tohle musíte před výletem na kole stihnout!

Letošní jaro si dalo sice trochu načas, ale sluníčko už vyrazilo do boje a cyklosezona je zde! Než ale vyrazíte do přírody nebo po městě na kole, dopřejte mu servis. Máme pro vás tipy od profesionála.

Aby vás na cestě nepřekvapily záludnosti s bicyklem, připravili jsme společně s kondičním trenérem Michalem Folkmanem několik tipů na to, jak správně zahájit letošní cyklosezonu.

V dnešní rychlé a velmi technické době, kdy i rekreační sportovci mají buď horská, nebo treková kola, je potřeba klást velký důraz na bezpečnost. Proto první věcí, které je třeba se věnovat, než vyrazíte do ulic, je odborný servis. Většina firem a společností nabízí za podobnou cenu srovnatelné služby. Připomínáme několik věcí, které byste v servisu určitě měli nechat po zimě zkontrolovat či opravit.
•    Základní seřízení brzd a řazení.
•    Stav plášťů, ráfků a výpletů kol.
•    Kontrola opotřebení řetězu, kazety a převodníků.
•    Kontrola vidlice, popř. tlumiče a jejich správné nastavení.
•    Ostatní doplňky (nářadí, náhradní duše, lepení, pumpička, zámek...).

Máte li připravené kolo, nezapomeňte ještě na bezpečnostní prvky, jako jsou přilba, odrazky, světla, zvonek, atd. Těm z vás, kteří drží krok s dobou a jsou na svou výbavu poněkud náročnější, doporučujeme GPS.

Co na sebe?

„Co se oblečení týče, doporučujeme cyklistické kalhoty s molitanovou vložkou pro větší pohodlí na delší cesty,“ uvádí Michal Folkman. Oblečení by mělo být vyrobeno z kvalitních, funkčních materiálů, trendem je použití přírodní merino vlny. 
•    Dodržujte systém vrstvení funkčních materiálů.
•    Používejte cyklo rukavice, popř. nášlapné pedály s odpovídající obuví.
•    Lehká a skladná větrovka pomůže překonat déšť nebo dlouhý sjezd v chladném počasí.
•    Kvalitní brýle chrání váš zrak proti UV záření i mechanickým částem.
•    Mějte s sebou vždy jedno suché funkční triko.

A co do žaludku?

„Další důležitou radou je, jak dlouhou zvolit trať pro první výlet a celkově jak nakládat s rozložením sil,“ upozorňuje Michal Folkman.
•    Začátkem sezony volte rovinatější úseky s ohledem na nižší úroveň kondice a chladnější počasí.
•    Vždy mějte s sebou cykloláhev s pitím, během jedné hodiny je třeba vypít minimálně 0,5 litru tekutin.
•    Na kratší výlety postačí čistá neperlivá voda, jinak ale iontový nápoj, který zabrání tzv. „odsolení“ organismu a dodá vám také energii.
•    Na delší trasy doporučuji energetické tyčinky, popř. gel, zvláště pokud nelze přesně naplánovat přestávku na jídlo.
•    Při prvním sebemenším pocitu hladu použijte energetickou tyčinku, kterou zapijte dostatečným množstvím tekutiny.

Jste připraveni vyrazit, ale nemáte dostatek času na dlouhé výlety? Vyrazte na menší výlet po Praze. Na kole se dostanete prakticky všude, a v mnoha případech dokonce rychleji než autem. Hlavní město protíná 11 hlavních cyklostezek. Stezky se v různých místech protínají tak, aby bylo možno dostat se do všech směrů, a tedy i částí města. Síť pražských cyklostezek vypadá trochu jako síť metra, kde figurují jako hlavní přestupní stanice místa: Náplavka u Palackého náměstí, Náměstí Republiky a Náplavka mezi Štefánikovým a Hlávkovým mostem. Z těchto bodů se dostanete po značených cyklostezkách do všech světových stran a částí Prahy.

Vyražte mimo Prahu!

Dáváte přednost delším výletům za Prahu? V tom případě přidáváme ještě několik tipů, jakými dopravními prostředky můžete cestovat s kolem.
•    Metro – jste-li například z centra a neradi jezdíte v hustém provozu, můžete popojet pražským metrem na periferii a tam se napojit na cyklostezku. K přepravě kola v metru vám postačí pouze pohlídat si podmínku, že se v každém voze smí přepravovat maximálně dvě jízdní kola. Přeprava kol v metru je zdarma.
•    Tramvaj – málokdo ví, že se i v tramvaji mohou přepravovat jízdní kola, a dokonce také zdarma. Přeprava je ovšem omezena na určité úseky ve směru z centra a to v pracovních dnech od 19 hodin do 7 hodin a v nepracovních dnech celodenně. Zastávky, kde je povolen nástup s kolem do tramvaje jsou označeny symbolem.
•    Přívozy – potřebujete-li se dostat z jednoho břehu Vltavy na druhý, můžete využít také přívozy. Za kolo se zde rovněž neplatí.
•    Vlak a cyklobus – pokud míříte dále, doporučujeme zvolit vlak nebo cyklovlak a cyklobus, které patří mezi novinky v přepravování cyklistů. Cyklovlak je v provozu od 23. 3. 2013 do 28. 10. 2013 v nepracovní dny v trase Praha Masarykovo nádraží – Praha-Dejvice – Hostivice – Středokluky – Podlešín – Slaný. Dva páry osobních vlaků s rozšířenou přepravou jízdních kol jsou jedinými osobními vlaky, které projíždějí po „okořské“ trati „Hostivice – Středokluky“. Pro přepravu cyklistů je přednostně určen vždy druhý vůz vlaku, který je vybaven speciálními prostory pro přepravu jízdních kol a je v něm snížen počet míst k sezení.  Linka cyklobusu je v provozu v nepracovní dny od 6. 4. 2013 do 6. 10. 2013 v trase Dobřichovice, nádraží  Černolice (T) –  Řitka – Mníšek pod Brdy, náměstí – Mníšek pod Brdy, Kaple – Kytín, náves. Spoje linky navazují v Dobřichovicích na vlaky z obou směrů.
Cyklobus zlepšuje přístupnost výše položených cyklisticky atraktivních oblastí Brd veřejnou dopravou pro Pražany i obyvatele údolí Berounky. Provoz linky je zajištěn upraveným autobusem pro přepravu 25 jízdních kol připevněných v úchytech.

Pokud už máte výlet naplánovaný, stačí jen nechat si seřídit kolo a vyrazit. Michal Folkman doporučuje odborný servis v Intersportu, pobočka v Nákupní galerii Myslbek. Stačí s kolem přijet do přízemí prodejny a vyškolený personál se postará o seřízení a opravu případných nezbytností.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat