Bojíte se rakoviny? Pak upravte svůj jídelníček

Rakovina je jednou z nejčastějších civilizačních chorob, třetina obyvatel vyspělého světa se s některým typem nádorového onemocnění v životě setká. Na vině nejsou jen geny a vnější faktory, ale velkou měrou i náš životní styl.

Co tedy změnit, abychom pravděpodobnost onemocnění snížili?

Obecně je dobré dodržovat několik zásad – nekouřit, nepít mnoho alkoholu (ideálně žádný), pravidelně se pohybovat, chránit kůži před slunečním zářením a především se zdravě stravovat.

Čemu se vyhnout?

V rámci prevence nádorových onemocnění bychom neměli jíst jednotvárnou stravu, zatěžovat náš trávicí systém přílišným množstvím jídla (přejídání, velké porce apod.), konzumovat polotovary a průmyslově upravené potraviny či stravovat se ve fast foodech. Do jídelníčku bychom neměli tak často zařazovat červené maso, živočišné tuky, uzeniny či potraviny s vysokým obsahem cukru. Opatrně bychom měli zacházet se slánkou a alkoholem. Pakliže nechcete být úplným abstinentem, nepijte více než dvě sklenky (nejlépe vína) denně. (Čtěte také: Pozor na fresh džusy. Mohou vám i uškodit)

Důležitá je také úprava potravin – rozhodně byste se měli vyhýbat připáleným jídlům. Našemu zdraví rozhodně neprospívá smažení, ale ani grilování (tuk odkapávající z masa dopadá na uhlíky a dochází k uvolňování karcinogenního benzopyrenu, který se dostává zpět do masa). Ideální je připravovat pokrmy vařením, dušením nebo pečením.


Je vám nevěrný?
Vše vám ohleduplně objasním, zavolejte mi! Kartářka Ivona

Jaké potraviny pomáhají?

Na prvním místě stojí samozřejmě ovoce, zelenina a obecně potraviny rostlinného původu (včetně rostlinných tuků). Z masa je lepší sáhnout po drůbežím a rybím.

Ve vašem jídelníčku by určitě neměly chybět následující potraviny:
1.    Rajčata – obsahují celou řadu vitamínů a minerálů, ale především lykopen, který pohlcuje volné radikály a tím přispívá k prevenci rakoviny, ale i srdečních chorob.
2.    Citrusy – opět zdroj mnoha příznivých látek, flavonoidy, které citrusy obsahují, navíc působí proti buněčným mutacím a tím i proti rakovině.
3.    Brokolice – téměř univerzální zelenina, skvělá v prevenci rakovin tlustého střeva, obsahuje fytonutrienty, které působí proti nádorovému bujení.
4.    Ořechy – zásobárna důležitých vitaminů a minerálů, ale také omega-3 mastných kyselin.
5.    Ovesné vločky – podobně jako další celozrnné potraviny obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitaminů a minerálů.
6.    Kysané mléčné výrobky – podporují imunitu a příznivě působí na funkci střev.
7.    Čaj – obsahuje zdraví prospěšné flavonoidy.

Nejčastější nádorová onemocnění a jejich prevence

1.    Rakovina tlustého střeva a konečníku
Jak ukazují statistiky, umisťuje se Česká republika v četnosti výskytu i úmrtí na kolorektální karcinom pravidelně na smutném prvním místě. Přitom právě tomuto druhu rakoviny je možné až ze 70 % předejít zdravým životním stylem. Důležitá je samozřejmě zvýšená konzumace zeleniny a vyhýbání se tučným jídlům, nadměrné konzumaci červeného masa apod.

2.    Rakovina plic
Je nejčastější příčinou úmrtí na nádorová onemocnění ve světě. Na prvním místě je z hlediska prevence především nekouření. Pomáhá i strava bohatá na zeleninu a ovoce. Pokud ale kouříte, žádná strava škodlivé účinky cigaret nevyváží.

3.    Rakovina prsu
Na prvním místě opět stojí zdravá výživa, bohatá především na zeleninu a ovoce. V současnosti se odborníci rovněž zabývají spojitostí mezi konzumací alkoholu a rizikem rakoviny prsu.
TIP Bety: Nevíte, jakými cviky zhubnout nebo posílit bříško? Chcete se zbavit širších boků? Zeptejte se ZDARMA naší profesionální instruktorky Petry z klubu Holmes Place






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat