Tuky neškodí tak, jak lékaři padesát let tvrdí. Margaríny jsou naopak peklo!

Ještě donedávna byly nasycené mastné kyseliny strašákem, který nahrával výrobě margarínů. Dnes už se ví, že mnohem zdravější pro tělo je kravské máslo než ztužený rostlinný tuk, který srdci a cévám škodí. Kanadští vědci teď ale přišli s tím, že nasycené tuky byly padesát let démonizovány neprávem. Jsou mnohem méně škodlivé, než se tvrdilo. Ale naopak daleko větší hrozbu představují ztužené rostlinné tuky.

V rozsáhlé studii zabývající se důsledky konzumace stravy bohaté na tuky kanadští vědci prokázali, že jídelníček obsahující nasycené mastné kyseliny z vajec, čokolády či másla nezvyšuje nijak prokazatelně riziko úmrtí na choroby srdce, mrtvici a diabetes 2. typu.

Nicméně studie naopak prokázala, že trans tuky a ztužené tuky (margaríny) tělu a zdraví výrazně škodí. Stejně tak je škodlivý palmový olej, který se v posledních letech dostal do všech potravinářských výrobků, aniž si toho mnozí konzumenti všimli.

Neodhalili jsme žádný vztah mezi konzumací nasycených tuků a zvýšeným rizikem nemocí a úmrtí na ně, ale opravdu jsme našli vztah mezi konzumací potravin, jako jsou margaríny, které obsahují trans tuky, a zvýšeným výskytem chorob a úmrtí,“ tvrdí Russell de Souza z McMaster University v Hamilton.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat