Diety a hladovky: Tohle způsobí ve vašem těle!

Většina lidí dnes nedostává do svého těla dostatek železa, které je potřeba především k tvorbě červených krvinek. Může za to nevyvážená a nezdravá strava, kterou pak obézní jedinci střídají s drastickou dietou, při níž opět nedostávají do těla železo. Jeho bohatým zdrojem jsou kromě červeného masa také mořské plody, luštěniny, semena a ořechy či výrobky z celozrnných obilovin.

Snížení příjmu železa je způsobeno jako vyloučením masa z jídelníčku, tak vyloučením sacharidových pokrmů. Strava by měla být pestrá a vyvážená a obsahovat především mořské plody, luštěniny, ořechy, semena (hlavně dýňová a slunečnicová), kakaový prášek, tmavou listovou zeleninu a celozrnné obiloviny.

Vstřebávání železa do těla snižují taniny z čaje a vína. Takže tyto nápoje by člověk měl vynechat během jídla, zvláště pokud trpí nedostatkem železa.

Podle směrnic EU by měl dospělý člověk dostat do těla alespoň 14 miligramů železa denně, to lze spolehlivě získat konzumací sta gramů dýňových semen či padesáti gramů jater. Stačí také dvě stě gramů mořských plodů či čtyři sta gramů luštěnin. Sedmnáct miligramů železa je obsaženo ve stech gramů kakaového prášku.

Do těla se nejlépe vstřebává železo vázané v hemové skupině, které najdeme v živočišných produktech – játrech, masu, mořských plodech. Absorpci nehemového železa zvyšuje příjem vitaminu C. Je tedy dobré pojídat potraviny (ovoce a zeleninu) bohaté na kyselinu askorbovou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat