Ovoce a zelenina jsou stále sladší a chutnější, ale stále méně výživné a zdravé

Šlechtitelé a také sami pěstitelé se snaží produkovat stále barevnější, atraktivnější, voňavější a sladší ovoce a zeleninu. Aby byla pro zákazníky lákavější a kupovali jí více. Jenže s tím, jak se šlechtí sladší a chutnější plody, listy, kořeny, cibule a hlízy, jsou stále méně výživné a zdravé. Dnešní ovoce a zelenina je možná sladší a chuťově přívětivější, ale dává člověku méně živin, takže je méně zdravá.

Lidé také sami dávají přednost druhům a typům ovoce a zeleniny, které jsou barevnější a chuťově příjemnější. Kupříkladu bílý grep má mnohem více vitaminů a biologicky aktivních látek prospívajících oběhové soustavě než grep růžový. Jenže ten druhý je atraktivnější a sladší. Takže konzumace růžových grepů je dnes mnohonásobně vyšší než konzumace grepů bílých.

Mnohem sladší a chutnější je dnes také růžičková kapusta. Proč? Aby se lépe prodávala a jedli ji i děti. Jenže moderní šlechtence atraktivní chuti jsou mnohem méně zdravé než staré odrůdy, které obsahovaly méně cukru, zato více blahodárných látek.

Lidé však za svou mlsnost po sladkém a odpor k hořkému nemůžou. Vděčí za to evoluci, která v nich vychovala odpor k hořkému. Co je hořké, to bývá totiž častěji jedovaté.

„Jíst ovoce a zeleninu bez hořčin, které jsou zdravé, je stejné jako pít prázdné kalorie v limonádě. Ano, můžete přežít na ovoci a zelenině zbavených hořkých látek, a zřejmě vás udrží při životě, ale ne při dobrém zdraví,“ tvrdí Jed Fahey z Univerzity Johna Hopkinse v rozhovoru pro New Scientist.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 37 roku 2025 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie bude na vrcholu, což vám umožní překonat různé překážky s lehkostí. Tento týden se zaměřte na mezilidské vztahy; sdílení svých c&iac... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

22 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:29
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:16
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat