Superpotravina, která by vám neměla v jídelníčku chybět!

Zahrádkáři znají zimolez modrý či dříve také zimolez kamčatský už přes deset let. Velmi nenáročný keřík poskytuje od konce května do půli června modré bobule, které připomínají vzhledem i chutí borůvky. Také proto se ovoci někdy přezdívá kamčatská borůvka. Plody jsou léčivé a na zdraví blahodárně působící, ale obsahují účinných látek ještě více než borůvky. Mají protizánětlivé a protirakovinné účinky a dodávají tělu spoustu vitaminu C.

To je důvod, proč se zimolez modrý dostává do popředí zájmu odborníků na zdravou výživu. Tím, že je to keř velmi nenáročný na pěstování (vyžaduje pouze vlhkost) a poskytuje každoroční úrodu, stává se perspektivní plodinou.

Kanadští vědci zjistili, že zimolez modrý obsahuje dokonce dvakrát více antioxidantů a vitaminů než ostatní bobulové ovoce.

Obsahují navíc třikrát tolik železa co borůvky,“ píše britský deník The Mail. Krom toho je zimolez modrý bohatým zdrojem vitaminu C, vitaminu A a rutinu (vitaminu P). Obsahují také vápník, hořčík, draslík a fosfor. Antioxidanty a další léčivé látky působí jako prevence aterosklerózy a dalších chorob oběhové soustavy, jako prevence rakoviny a oxidativního poškození tkání, dále má účinky močopudné a antibakteriální.

Zimolez modrý je původní na Sibiři a Japonsku, dříve se nazýval zimolez kamčatský. Výborně se mu daří ve středních polohách, podhůří i horách Česka a je stále častěji pěstovaným ovocem. Krom vyšší vlhkosti půdy je na podmínky velmi nenáročný.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat