Brusinky dokážou léčit rakovinu tlustého střeva

Brusinky jsou po staletí známým lékem na záněty močových cest. Ale tohle bobulové ovoce v sobě skrývá také látky, které mohou pomáhat při léčbě rakoviny tlustého střeva. Působí totiž přímo na nádor a pomáhají ho zmenšovat, a dokonce ho můžou zcela vyléčit.

Vyplývá to z výzkumu na laboratorních zvířatech. Část z nich dostávala výtažek z celých bobulí brusnice brusinky, část jen polyfenoly z brusinek (se známou antikancerogenní účinností) a třetí část výtažek z brusinek bez polyfenolů. První skupina měla ve srovnání s ostatními po dvaceti týdnech asi poloviční počet nádorů tlustého střeva a ty, které ve střevech vznikly, byly menší.

Navíc výtažek z brusinek snižuje výskyt zánětlivých markerů v krvi. Je tedy zřejmé, že látky obsažené v tomto ovoci působí silně protizánětlivě.

Podle vědců však léčivý účinek mají plody celé, nikoli třeba jen džus, v němž chybí účinné sloučeniny ze slupky bobulí. A také u myší byly použity velmi vysoké koncentrace výtažků, které odpovídaly šálku brusinek každý den.

Ačkoli se u lidí zřejmě pouhými brusinkami nepodaří vyléčit nádor tlustého střeva, pravidelná konzumace tohoto ovoce by mohla být vhodnou prevencí nádorového onemocnění tračníku a u osob nemocných přispět k úspěšnosti léčby.

„Výtažek z brusinek by mohl také poskytovat ochranu před jinými typy rakovin, ale zdá se teď jako nejrozumnější užívat jej u rakovinu tlustého střeva. Látky obsažené v brusinkách se totiž dostanou přímo k nádoru tlustého střeva při trávení,“ tvrdí autorka studie profesorka Catherine Netová z University of Massachusetts v Dartmouth.






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat