Adrenalin z pohybu zmenšuje nádory až na polovinu

Proč je intenzivní cvičení tak prospěšné při léčbě rakoviny či jako její prevence? Zřejmě na to přišli vědci z Kodaně. Již v minulosti bylo prokázáno, že rázný a energický pohyb pomáhá pacientům s rakovinou se nemoci zbavit a úspěšně se uzdravit. Dánští vědci zjistili, že za to může adrenalin, který se při sportu produkuje. Ten přitom dokáže zmenšit nádory až na polovinu.

Ačkoli bylo toto pozorováno u zvířat, je velmi pravděpodobné, že intenzivní forma sportu by mohla prospět také člověku s nádorovým onemocněním.

Při pokusech s hlodavci dánští vědci zjistili, že adrenalin pomáhá během intenzivního cvičení dopravovat makrofágy přímo do nádorů, kde pak ničí rakovinné buňky. Platí to u rakoviny plic, jater a kůže.

Ví se, že infiltrace makrofágů může řídit a omezovat růst nádorů, ale nikdo zatím nezkoumal, jak tento systém reguluje cvičení,“ uvedla k závěrům své studie doktorka Pernille Hojmanová z Kodaňské univerzity.

Ale adrenalin není jedinou látkou, která při intenzivním pohybu pomáhá imunitním buňkám vniknout do nádoru. Je to také cytokin interleukin 6, který hraje důležitou roli vzniku zánětu a potírání infekcí a chorob. Makrofágům pomáhá pronikat do nádoru. A při intenzivním cvičení se v krvi a tkáních zvyšuje koncentrace interleukinu 6.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat