Paleo dieta vám zničí zdraví!

Na paleo dietu nedají dopustit celebrity a další významné osobnosti. Všichni si libují, jak se můžou cpát masem a tučnými pokrmy, a přesto hubnou. Ano. Z krátkodobého hlediska a při velmi intenzivním pohybu extrémní strava chudá na sacharidy a bohatá na bílkoviny a tuky skutečně vede k hubnutí. Jenže zatěžuje vnitřní orgány a vážně poškozuje zdraví. A co víc. U nesportujících a líných jedinců vede k rychlému přibývání na váze. Jedinou zdraví prospěšnou a osvědčenou metodou pro udržení zdravé postavy je strava založená na jídelníčku národů ze Středozemí.

Ačkoli paleo dieta zakazuje nezdravý cukr, konzervované a zpracované potraviny, nadbytek soli a bílou mouku, vyřazuje z jídelníčku sacharidy zcela. Včetně těch prospěšných z celozrnných obilovin a luštěnin. Zakázány jsou také brambory.

Paleo dieta přitom předepisuje každý den velké množství masa, vajec, ryb, mořských plodů, ořechů, olejů, zeleniny a ovoce. To jsou zdravé potraviny, ale problematické je množstevní zastoupení ve skladbě jídelníčku každého dne. Klasický jídelníček totiž obsahuje nadbytek bílkovin a tuků, jejichž metabolismus zatěžuje játra, ledviny a další orgány.

Tato dieta se přitom vůbec nehodí pro obézní osoby se sedavým životním stylem, které mají zvýšené riziko diabetu typu 2 nebo už ho přímo mají.

„Nízkosacharidová dieta s vysokým obsahem tuků je stále populárnější, ale nemáme žádné vědecké důkazy, že je účinná. Ve skutečnosti u nepohyblivých lidí tahle dieta způsobí přibývání na váze,“ tvrdí docent Sof Andrikopoulos z University of Melbourne.

V experimentu s obézními lidmi bez pohybu prokázal, že na paleo dietě ještě výrazně přibrali. Stokilový jedinec v průměru patnáct kilo za dva měsíce.

Podobný jídelníček si prý můžou dovolit jen lidé velmi fyzicky aktivní, kteří denně posilují a sportují. Ani u nich však jídelníček neobsahující sacharidy není možné doporučit jako zdravý. Svaly totiž během sportování potřebují velké množství glukózy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat