Pravidelné pití čaje snižuje riziko infarktu o třetinu

Ačkoli typickým národem konzumentů čaje jsou Britové, jeho blahodárné účinky na srdce vyzdvihují vědci z Marylandu, podle nichž dokáže výrazně přispívat ke zdraví srdce a cév. Osoby pijící denně aspoň šálek čaje trpí infarkty a náhlou zástavou srdce o pětatřicet procent méně. Konzumace čaje snižuje také riziko mrtvice.

Čaj je bohatým zdrojem antioxidantů ze skupiny flavonoidů, které mají protirakovinné a protizánětlivé účinky. A právě jejich druhá vlastnost přispívá ke zdraví srdce a cév.

Výzkum kardiologů z Johns Hopkins University v Baltimore se zabýval vztahem konzumace čaje a chorob srdce u 6 200 osob. Ty, které pily alespoň šálek čaje každý den, utrpěly o pětatřicet procent méně zástav srdce, mrtvic, infarktů a úmrtí souvisejících s chorobami oběhové soustavy. Vyšetření jejich cév také prokázalo, že měly mnohem méně plaku na stěnách tepen a žil.

„Zjistili jsme, že střídmá konzumace čaje souvisí se snížením výskytu vápenného plaku v tepnách a snížením rizika vzniku vážných srdečně cévních onemocnění a příhod,“ uvedli vědci z Johns Hopkins University na kardiologické konferenci v Arizoně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat