6 triků, které vám zlepší metabolismus

Pokud se snažíte vytvarovat svou postavičku do plavek, neměli byste se soustředit jen na úpravu jídelníčku, ale také na zefektivnění svého metabolismu. To on je totiž odpovědný za spalování kalorií. Jak ho pořádně nastartovat?

Rychlejší metabolismus rovná se více spálených kalorií. Jenže metabolismus se pomalu a jistě zpomaluje s tím, jak stárneme (obecně se dá říci, že především po čtyřicítce). To ale neznamená, že ho nemůžete udržovat v kondici, případně mu navrátit ztracenou efektivitu. Například tím, že se budete držet následujících tipů.

1. Vsaďte na svaly

Nepodceňujte posilování! Svaly, které díky němu získáte, jsou totiž energeticky mnohem náročnější než tuk, a tak díky nim spálíte mnohem víc kalorií. Efektivita metabolismu se díky svalům zvýší až o 15 procent!

Proto byste měli alespoň dva dny v týdnu zařadit do svého cvičebního plánu právě posilování. Neposilujte ale dva dny po sobě, jeden den si dejte raději vždy pauzu, aby si svaly pořádně odpočinuly.

2. Věnujte se kardiu

Pohyb, který patří do kategorie „kardio“ (běh, aerobik apod.), vám sice nezaručí žádné velké svaly, ale na spalování kalorií je jako dělaný. Ovšem pouze, pokud se mu věnujete opravdu intenzivně. Pak stačí jen 30 minut denně a kalorie mizí dál, i když už necvičíte (ale skutečně musí být ona půlhodinka kardia velmi intenzivní).

3. Jezte často

Jíst, a přitom hubnout? Pro spoustu lidí stále nepochopitelný vztah. Pokud ovšem sáhnete po těch správných pochutinách, váš metabolismus se pořádně nastartuje. Nepodceňujte svačinky – jestliže budete mezi hlavními jídly hladovět, rozkolísáte si hladinu krevního cukru, což může vyústit v pocity vlčího hladu, ale také v únavu a hlavně zpomalený metabolismus. Proto si dopřejte na svačinu zeleninu, ovoce oříšky a semena nebo celozrnné pečivo. Ovšem pozor, pamatujte, že svačinka není hlavním jídlem a tomu by měla odpovídat i její velikost!

4. Okořeňte si život

Jak vyplynulo z několika studií, ostrá, kořeněná jídla mají na metabolismus pozitivní efekt. Udává se, že ho dokáží zrychlit až o 8 %. Takže napříště si přisypte do svých oblíbených pokrmů trochu chilli, ale funguje třeba i skořice nebo zázvor.

5. Dopřávejte si proteiny

Bílkoviny jsou nejen důležité pro tvorbu svalů, ale navíc jejich trávení už samo o sobě zaručí spalování kalorií. Zkrátka se tělo při jejich štěpení docela zapotí. Mnohem víc, než když si má poradit se sacharidy nebo tuky. Tak toho využijte! Kvalitní proteiny najdete v libovém mase, vajíčkách či sýrech, ale také v luštěninách či ořechách a semenech.

6. Rozmazlete se kávou

Také kofein má na náš metabolismus pozitivní vliv (ale pozor, nesmí se to s ním přehánět). Dopřejte si šálek až dva kávy denně a uvidíte. Výhodné je dopřát tělu kofein před tím, než vyrazíte za sportem. Nejenže budete mít spoustu energie, ale také nastartujete metabolismus.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat