Co mají boubelky v těle a štíhlé ženy ne?

Obezita může být způsobena špatnou životosprávou, nevyváženou střevní mikroflórou, přejídáním se, nedostatkem pohybu a dalšími faktory. Podle vědců z Kentucky ale při jejím vzniku hraje jistou roli také genetická dispozice k tvorbě metabolického hormonu neurotenzinu. Toho totiž mají obézní ženy dvakrát více než jejich štíhlejší kolegyně.

Neurotenzin je hormon vylučovaný v tenkém střevě. Ovlivňuje pohyb trávicího traktu, ale také má vliv na rychlost metabolismu, který zpomaluje. Podle vědců z Kentucky by snížení hladiny neurotenzinu mohlo vést k hubnutí.

Při experimentálních pokusech s laboratorními hlodavci bylo prokázáno, že jedinci nevytvářející žádný neurotenzin jsou chráněni před obezitou a diabetem, i když přijímají kaloricky velmi bohatou stravu.

„Naše objevy redefinují to, jak vnímáme roli neurotenzinu. Podle všeho se jeví jako metabolicky úsporný peptid, který zvyšuje absorpci tuků ve střevech. Jenže při nadbytku tuků ve stravě západních lidí má neurotenzin zhoubné účinky, protože přispívá k obezitě a metabolickým poruchám,“ tvrdí chirurg a onkolog Mark Evers z Kentucky University.

Neurotenzin by podle něj mohl být klíčovým hormonem, jehož hladinu by bylo možné omezit pomocí léků. Takový preparát by mohl být novým lékem na obezitu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat