Opravdu máslo škodí?

Rozsáhlá a zásadní studie kardiologů z Massachusetts opět potvrzuje, že máslo bylo lékaři mnoho let očerňováno neprávem. Tvrdilo se o něm, že jako zdroj nasycených mastných kyselin zvyšuje riziko onemocnění oběhové soustavy. Máslo ale neškodí a riziko nijak nezvyšuje. Naopak daleko horší pro zdraví jsou margaríny, které ho na konci minulého století nahradily. Krom toho máslo lehce snižuje riziko diabetu typu 2.

A právě diabetes typu 2 je jednou z příčin rozvoje onemocnění srdce a cév. Denní dávka másla v objemu jedné polévkové lžíce je zdraví prospěšná a nijak nezvyšuje riziko mrtvice, infarktu a dalších chorob oběhové soustavy.

Studie vědců z Tufts University v Bostonu se opírá o data 640 tisíc dospělých z patnácti zemí světa.

„Naše výsledky dokazují, že máslo by nemělo být ani démonizováno, ani považováno za cestu k dobrému zdraví,“ tvrdí jeden z autorů doktor Dariush Mozaffarian s tím, že nadbytek másla v jídelníčku zdravý není. Ale větší problém představuje to, co si člověk na máslo na mazané na pečivu navrství. Nejhorší variantou jsou uzeniny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat