10 tipů pro rychlejší spalování kalorií. Zkusíte je?

Přemýšlíte, jak je možné, že zatímco někdo spořádá, na co přijde, a s kily navíc si hlavu lámat nemusí, vy přibíráte už jen při pohledu na jídlo? Rozdíl může být ve výkonnosti vašeho metabolismu!

Jak tedy nastartovat metabolismus, aby spaloval vše, co mu přijde do cesty?

1. Vsaďte na kardio

Jedním z nejlepších způsobů, jak rozhýbat zpomalený metabolismus, je pustit si do života nějakou tu sportovní aktivitu. Nejlépe pohyb ze skupiny kardio cvičení. Dvakrát až třikrát týdně si dejte na 45 minut pořádně do těla a uvidíte, co to s vaším metabolismem udělá.

2. Snídejte

Nemyslete, že jen váš mozek potřebuje pořádně probudit. I váš metabolismus v noci odpočíval! A tak mu dopřejte pořádnou snídani, nejlépe plnou proteinů a celozrnných dobrot (zapomeňte na jednoduché cukry, těmi metabolismu nepomůžete).

3. Nevynechávejte pokrmy

Vynechat například oběd nebo večeři rozhodně není dobrý nápad. Aby byl metabolismus výkonný, potřebuje být něčím neustále „zaměstnaný“. Dopřejte mu 5 až 6 menších porcí jídla denně. Vaše tělo nebude mít potřebu uložit každou kalorii, kterou mu dodáte, a lépe je bude spalovat.

4. Nenervujte se

Stres má ničivý vliv na naše tělo všeobecně, metabolismus nevyjímaje. Navíc při něm často spořádáme bez rozmyslu vše, co nám vstoupí do cesty. Mohou za to hormony, které se vyplavují do těla a ze kterých náš metabolismus rozhodně nejásá… Naučte se relaxovat.

5. Nasvačte se před spaním

Ano, čtete správně. Dopřejte si před odchodem do postele malou, nízkokalorickou svačinku. Cílem je udržet metabolismus „zaměstnaný“, ne přeplněný žaludek nebo kalorická nálož.

6. Okořeňte si život

Tím, že si okořeníte jídlo. Chilli se v některých výzkumech ukázalo jako skvělý pohon pro metabolismus. Pokud tedy nemáte citlivý žaludek, přidávejte si chilli do každého jídla, které se k tomu hodí. Alternativou chilli je skořice, která také dokáže zázraky. U ní navíc odpadá pálivá chuť, která ne každému „sedne“. Metabolismus umí „nakopnout“ například i zázvor.

7. Mlsejte zdravě

Honí vás chuť na sladké? Pak sáhněte po kousku tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaa. Obsahuje totiž kofein a katechin. Tahle dvojka dokáže nastartovat metabolismus a pomoci při spalování tuků (jen to s čokoládou nepřežeňte, i ta hořká je pořád dost kalorická).

8. Pijte, pijte, pijte

Na mysli máme samozřejmě vodu. Pitný režim je pro fungující metabolismus životně důležitý (tak jako ostatně pro všechny pochody v našem těle). Pamatujte – 2 až 3 litry vody denně jsou nezbytné.

9. Pořádně spěte

Není žádným tajemstvím (a potvrdila to řada studií), že při nedostatku spánku nám hrozí větší nebezpečí nadváhy či obezity. Sedm až osm hodin spánku denně je normou, o kterou bychom se měli pokusit všichni.

10. Jezte chytře

Vyvážená strava je pro fungující metabolismus základem. Měla by obsahovat dostatek vlákniny, kvalitní proteiny, složité sacharidy, zdravé tuky. Vyhýbat byste se naopak měli cukru, bílé mouce, polotovarům, uzeninám, tučným či smaženým pokrmům, zkrátka všemu, co našemu organismu neprospívá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat