Umělá sladidla jsou horší než cukr. Čím tedy sladit?

Ačkoli se výrobci tzv. dietních limonád s umělými sladidly snaží hrát na citlivou stránku osob, které je konzumují účelně, aby omezily příjem kalorií a zhubnuly, ve skutečnosti tyto nápoje obezitu jen zhoršují. Umělá sladidla, která si mnozí z nás sypou místo cukru i do kávy, totiž působí na hormony ve střevech a podporují ukládání tuků v podkoží. Ve srovnání s nápoji slazenými cukrem mají ty se sladidly sice méně kalorií, ale hubnutí nepodporují a způsobují pravý opak – přibývání na váze.

Prokázali to vědci z Massachusettské všeobecné nemocnice, kteří prováděli výzkum účinků aspartamu u hlodavců. Jedné skupině podávali do vody aspartam, druhé čistou vodu. Obsahem kalorií si byly obě tekutiny rovny. A obě skupiny myší dostávaly stejné množství potravy, přijímaly tedy stejné množství energie každý den. Nicméně skupina přijímající s vodou aspartam měla na konci experimentu větší tukové zásoby.

„Náhražky cukru jako aspartam byly vyvinuty proto, aby podporovaly hubnutí a snížily výskyt metabolického syndromu, ale bezpočet klinických a epidemiologických studií naznačuje, že tyto produkty nefungují dobře a můžou naopak situaci zhoršit,“ tvrdí autor studie doktor Richard Hodin na stránkách odborného časopisu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

„My jsme prokázali, že aspartam blokuje enzym zvaný střevní alkalická fosfatáza (IAP), která podle vědeckých důkazů brání obezitě, rozvoji diabetu a metabolického syndromu, takže si myslíme, že aspartam nefunguje, protože i když je jím nahrazen cukr, brzdí výhodné účinky IAP,“ vysvětluje doktor Hodin.

Čím sladidla nahradit?

Pokud jste se rozhodli vyřadit jednou provždy cukr ze svého života, vaše tělo vám nejspíš poděkuje. Jenže když jej nemůžete nahradit sladidly, jaké máte možnosti?

Naše chuťové buňky toužící po „něčem sladkém“ může spolehlivě uspokojit několik alternativ cukru, které nám poskytuje Matka příroda. Ale i s nimi opatrně – stále platí, že i „zdravé cukry“ mají vysokou energetickou hodnotu, a tak při nadměrné konzumaci přispívají k obezitě.

Po kterých přírodních „náhražkách“ cukru tedy můžete sáhnout?

1. Med

Začněme hned jednou z nejdéle používaných alternativ cukru. A také jednou z nejzdravějších, tedy co se obsahu vitaminů, minerálů a antioxidantů týče. Je možné ho používat v teplé i studené kuchyni (například v dezertech je místo cukru ideální).

2. Melasa

Tahle temně hnědá, hustá tekutina vzniká při zpracování cukrové třtiny. Zjednodušeně řečeno je „odpadem“ při výrobě bílého cukru. Ovšem odpadem velmi výživným – obsahuje především spoustu minerálů (železo, hořčík, draslík a další). Má mnohem výraznější chuť než například již zmíněný med, dokáže dodat moučníkům i dalším jídlům další, velmi zajímavý rozměr.

3. Javorový sirup

Dlouho byl „výsadou“ především Kanady a Ameriky, kde je konzumován v závratném množství, ale jeho obliba stoupá už i u nás. Zlatavou barvou se podobá medu, má však trochu jinou chuť. Získává se svařením javorové mízy.

4. Agávový sirup

Poslední dobou také získává na oblibě, především proto, že je tak sladký, že ho nepotřebujete do jídla či nápojů přidávat velké množství. Ovšem v tom se samozřejmě skrývá i jisté riziko – sladký je totiž díky vysokému obsahu fruktózy, takže když to s ním přeženete, nejenže proměníte moučník na přeslazený pokrm, ale svému tělu dodáte obří množství kalorií.

5. Kukuřičný sirup

Je jednou z nejrozšířenějších alternativ bílého cukru, i když řada zastánců zdravé výživy zpochybňuje jeho přínos lidskému organismu. Poukazují na nízkou výživovou hodnostu (tedy z hlediska obsahu živin, kterými ve srovnání s jinými náhradami cukru právě neoplývá), ale také na skutečnost, že se velmi často vyrábí z geneticky modifikované kukuřice.

6. Stévie

Výtažek z téhle nenápadné rostlinky znamenal téměř revoluci. Je sladký, ale obsahuje úplné minimum kalorií, je vhodný pro diabetiky. Stévie se prodává v mnoha formách (od tablet až po sušené listy), navíc si ji můžete pěstovat i doma a listy usušit. Některým lidem nicméně osobitá chuť stévie vadí, jde ale jen o zvyk.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat