Důvody, proč v zimě tak snadno přibíráme na váze

Málokdo z nás si v březnu stoupne na váhu a najde na ní stejný (nebo dokonce nižší) údaj než třeba v říjnu. Zima je pro naši postavu zkrátka rizikovým obdobím. Jenže proč?

Jistě, nabízí se poměrně snadné vysvětlení – máme za sebou vánoční hodování, které u nás nepatří právě k nejzdravějším a nejdietnějším. Všechny ty dobroty, co jsme v rámci tradic převzali od našich předků, jsou v podstatě kalorickými katastrofami. Jenže upřímně řečeno – ono sváteční hodování trvá maximálně týden. A i kdybychom to vážně přeháněli, do jara by neměl být problém nějaké to nabrané kilo shodit. Ovšem to se obvykle nestává. Jak to?

Když mně se nechce…

Teorií, proč během zimy spokojeně nabíráme kilogramy, je několik. Jedna z těch nejčastějších, ke které se kloní i řada odborníků, tvrdí, že přes zimu jsme prostě línější než kdy jindy. Zkrátka toho nemusíme jíst hory, ale náš energetický výdej zůstává po celou dobu na minimu. Sedíme doma v teple, jediný pohyb, který většina z nás má, je cestou do práce (a to většinou jen k autu či jinému dopravnímu prostředku) či z práce. Pravidelný sport nás příliš neláká. Jistě, odjedeme na čtyři dny lyžovat, ale to nás nespasí.

Navíc proti nám v zimě stojí nejen chladné počasí, ale i kratší dny. A tak se málokdo z nás přinutí například pravidelně navštěvovat posilovnu. Jsme také unavenější, hledáme spíš pohodlí než sportovní aktivity (naše pudy nás prostě nutí energií šetřit, i když jí v dnešní době – na rozdíl od našich dávných předků či zvířat – máme nadbytek). A tak se dostáváme do nebezpečného koloběhu: víc jíme a méně se hýbeme.

Jak z toho ven? Pokud na vás nejrůznější předsevzetí neplatí a víte, že se stejně nedonutíte chodit do fitness centra, zkuste alespoň cvičit doma. Půlhodinku určitě ve svém nabitém rozvrhu najdete!

Schováno pod svetrem

Proč se většina z nás snaží tak rychle na jaře či na počátku léta zhubnout přes zima nabrané kilogramy? Protože moc dobře víme, že končí období několika vrstev oblečení, které dokáží zakrýt nějaký ten faldík. Ano, zima je k nám v tomto ohledu milosrdná. Oversized svetry, měkké huňaté kabáty, zkrátka teplé oblečení jen tak něco neukáže!

Podvědomě tak spousta z nás spoléhá na to, že když naše špíčky nikdo jiný než my nevidí, není třeba se kvůli nim trápit. A tak si klidně ještě přidáme nějakou kalorickou dobrotu k večeři, protože „to stejně nikdo nepozná a do plavek to zhubnu“.

Zima nás nebaví

Tedy ta ladovská, když lyžujeme, dovádíme s dětmi ve sněhu, bruslíme nebo se procházíme zasněženou krajinou, ta nás baví. Ovšem jakmile přijdou plískanice, musíme ráno oškrábat auto a modlíme se, aby to náledí co nejdříve roztálo, to už nás tedy nijak netěší. K tomu je neustále tma (nejenže se pozdě rozednívá a brzy smráká, ale navíc je neustále zataženo), slunce vidíme jednou za dva týdny, všichni jsou nevrlí, utápíme se ve stresu… Špatná nálada je zkrátka nevyhnutelná.

Čím si ji v zimních měsících nejčastěji zlepšujeme? Ano, správně, jídlem. Ale ne že bychom sáhli po mrkvi nebo salátu (s výjimkou bramborového), kdepak! Pěkně si dopřáváme jídla sladká a tučná. A tak obalujeme nejen nervy, ale i svou postavu…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat