Chcete zhubnout? Změňte své návyky. Čím ale začít?

Každý, kdo někdy v životě držel nějakou dietu, ví, že boj s kily navíc není lehká disciplína. Kéž by existoval nějaký zlepšovák! Počkat, ono jich je vlastně hned několik. A dokonce jsou posvěcené vědou!

Zdravá strava, žádné přejídání, pravidelný pohyb - teorii hubnutí známe všichni. Ale s praxí už to bývá složitější. Hlavně, když jde o jídlo! Jste na tom podobně? Pak vám přijdou vhod jednoduché triky, díky kterým snížíte příjem kalorií, aniž byste si toho všimli. Zázrak? Kdepak. Jděte na to vědecky. Čím začít?

Úklid kuchyně

Co oči nevidí, srdce nebolí. V případě hubnutí to platí dvojnásobně! Aspoň takový názor má odborník na stravovací návyky, autor úspěšné knihy o dietách a zároveň ředitel americké Cornellovy univerzity Brian Wansink. Ten na základě vlastnímu průzkumu zjistil, že když má člověk doma k dispozici tučné pokrmy, za rok přibere o necelé čtyři kilogramy. Zbavte se tedy smažených brambůrek a všech podobných laskomin. Ať vás to zbytečně neláká! Když už jsme u úklidu, chtělo by to i nové nádobí…

Malý talíř, dobrý talíř

Zmíněný gastronomický profesionál radí servírovat jídlo vždy na menších talířích. Tak se prý nabudí plnější dojem a strávník je spokojen i přesto, že spořádá o poznání menší večeři. Překvapivě vás hodně podpoří i barva.

„Při našem experimentu vedlo použití talířů stejné barvy jako pokrmu ke zvýšení kalorického příjmu o 18 procent. Jestliže jíme světlejší a kalorické pokrmy s obsahem škrobu, jako je rýže či brambory, je vhodné umístit je na tmavší, kontrastní talíře,“ vysvětluje Brian Wansink v italském deníku Corriere della Sera. No dobře, ale co pití? Jste zvyklí dopřát si k večeři kapku něčeho ostřejšího? I tady hraje velikost důležitou roli.

Není sklo jako sklo

Při redukci váhy je samozřejmě nutné mít pod kontrolou i konzumaci alkoholu. Když budete nalévat „metlu lidstva“ do vysokých a úzkých skleniček, vypijete toho o celých dvanáct procent méně, než když si dopřejete z těch úzkých a širokých. Jestli nechcete nic podcenit, vybírejte tmavé nápoje. Jelikož jsou dobře viditelné, jedinec jich údajně „vyzunkne“ o devět procent méně. Takže dnes přijde na řadu kapka červeného! Co dalšího vám hraje do karet?

Budiž světlo

Brian Wansink tvrdí, že by se nikdy nemělo jíst před televizí. Ta vás totiž rozptyluje a způsobuje přejídání. I příliš umělé osvícení a nízko položená světla vás prý změní v otesánky! Zlatý kompromis? Ani temno, ani příliš jasno. Zkrátka něco mezi tím. Nejlepší místo je jednoznačně u okna – to vás „přemluví“ ke konzumaci zdravých potravin. Tak když to říká odborník na slovo vzatý, asi není od věci jeho rady vyzkoušet!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat