Pohyb jako doping pro mozek. Jak mu prospívá?

Myslíte, že cvičení je důležité jen pro fyzické zdraví našeho těla a pro naši postavu? Ale kdepak! Pravidelný pohyb prospívá i našemu duševnímu zdraví. Nevěříte? Máme pro vás hned 7 důkazů!

Ještě hledáte důvod, proč netrávit večery povalováním na gauči, ale alespoň párkrát týdně tuhle „činnost“ vyměnit za sport? Třeba vás přesvědčí následující argumenty.

1. Skvělá nálada zaručena

Při cvičení se vylučují endorfiny, známé jako hormony štěstí. A ty zajistí, že i když si dáme „do těla“, budeme se cítit prostě skvěle!

2. Konec stresu a spol.

S výše zmíněnými endorfiny souvisí ještě jedna důležitá věc. Pravidelný pohyb je dokonalým prostředkem, jak po náročném dnu „upustit páru“ a zbavit se stresu. A s ním dnes bojuje témě každý! Mimochodem, sport umí odbourávat také úzkosti a depresivní nálady. Což je jistě velká výhoda.

3. Zvýšení sebevědomí

Když budete pravidelně cvičit, budete na sebe pyšní. Na to, co jste dokázali, že máte lepší fyzičku, že jste občas překonali sami sebe, ale postupně také na to, že se vaše tělo zpevňuje a proměňuje.

4. Vyšší práh bolesti

Práh bolesti je velmi individuální záležitostí. Každý ho máme nastavený jinde, a tak zatímco pro někoho z nás už je jen představa injekce spojena s velmi nepříjemnými pocity, jiní nemají sebemenší problém vydržet mnohem větší bolest. Ovšem s pohybem se práh bolesti lehce posouvá. Není třeba si nic namlouvat, pokud začnete z ničeho nic cvičit, na svalech to nejspíš pocítíte. Po pár pokusech už se ale tuto bolest naučíte zvládat – a s ní i bolest celkově.

5. Chytřejší mozek

Byla by chyba myslet si, že náš mozek tak nanejvýš rozhoduje, jakému sportu se budeme věnovat, ale jinak se ho vlastně pohyb moc netýká. Týká! Cvičení totiž pomáhá řadě mozkových funkcí, díky čemuž jsme bystřejší, lépe se soustředíme a máme lepší paměť.

6. Lepší disciplína

Cvičení je spojeno s odhodlaností, motivací, disciplínou. A tyto vlastnosti oceníme i v běžném životě, nejen při sportu. Ten může nicméně posloužit jako takový trénink.

7. Proti závislostem

Pokud se například snažíte skoncovat s kouřením, může být pohyb vaším tajným spojencem. Nejenže – jak jsme zmínili o bod výše – zlepší vaši disciplínu a posílí vaše odhodlání, ale navíc díky těm správným hormonům, jež se při sportu vyplavují, nebudete potřebovat pro zlepšení nálady nebo odbourání úzkosti cigaretu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat