Roztáhněte závěsy. Ranní světlo vám pomůže při hubnutí

Naše tělo je tak závislé na denním světle a jeho střídání se tmou, že narušení pobytu na přirozeném světle narušuje závažně biorytmy a vede také k nadváze a obezitě. Miliony let jsme se vyvíjeli venku v přírodě a tělo je tedy závislé na tom, aby ráno po probuzení zažívalo východ slunce a večer jeho západ a přirozenou tmu. Vědci nyní zjistili, že lidé, kteří ráno vstávají do pokoje zalitého světlem, jsou štíhlejší.

Jedinci, kteří vstávají a neroztáhnou závěsy (a nepustí do bytu přirozené světlo), jsou naopak obéznější a mají horší zdravotní kondici.

„Vystavování se přirozenému světlu může ovlivnit spánek a načasování cirkadiánních rytmů, což obojí ovlivňuje váhu člověka, metabolismus, hlad a hladinu energie v těle,“ tvrdí švédští vědci.

Půlhodina ráno na přirozeném slunečním světle může už po sedmi dnech ovlivnit metabolismus a přispět k hubnutí. A jedinci, kteří vstávají do přirozeného světla a nechají ho na sebe působit, mají nižší BMI, i když zkonzumují stejné množství potravy jako lidé, kteří vstávají do tmy a slunce do bytu nepouštějí.

Probuzením to nekončí

To, jak ráno vstáváme, ovlivňuje naši náladu na celý den. Ale některými ranními zvyky můžeme významně ovlivnit i své zdraví (a ve výsledku i štíhlou linii). Co bychom měli dělat každý den po probuzení?

Vypít sklenici vody

Po noci je organismus obvykle dehydratovaný, a tak mu dopřejte nějaké tekutiny. A protože voda je pro něj tím nejlepším, dodejte mu ji! Když vylezete z postele, vypijte velkou sklenici vody (pokud si nedokážete představit, že byste měla žaludku po ránu poslat něco studeného, samozřejmě si ji ohřejte).

Pochutnat si na proteinech

Nejrůznější studie ukazují, že ráno naše tělo potřebuje především bílkoviny. Takže zapomeňte na sladkou snídani a dopřejte si spíše vajíčka nebo ke svému obvyklému jídlu přidejte ještě kvalitní jogurt. Nejenže budete mít spoustu energie, ale proteiny při snídani jsou prý skvělou ochranou před přejídáním během dne!

Uvařit si šálek čaje

Namísto obligátního ranního kafe si dopřejte k snídani šálek zeleného čaje. Kromě toho, že dokáže zrovna tak dobře probudit jako káva, je plný antioxidantů, které pomáhají v boji s řadou chorob a zpomalují stárnutí.

Rozpohybovat se

Po ránu sice většina z nás nemá času nazbyt, ale vyplatí se nějaký vyšetřit na pohyb. Ženy, které ráno cvičí, pak v noci lépe spí. A také snáze hubnou. Alespoň to vyplývá z nejnovějšího výzkumu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat