Cibule, rajčata či řepa. Poklady z přírody, které byste měli jíst denně

Všichni víme, že abychom si udrželi zdraví, měli bychom konzumovat spoustu zeleniny. Dodává tělu vlákninu, vitaminy, minerály a antioxidanty a kromě toho je spojencem štíhlé postavy. V současnosti najdete na trhu tolik druhů zeleniny, že uspokojíte i nejmlsnější jazýček. Které bychom ale měli jíst každý den?

Některé druhy zeleniny našemu tělu dodávají víc živin a ovlivňují naše zdraví ve větší míře než jiné. Na které bychom rozhodně neměli zapomínat a dopřávat si je tak často, jak jen to půjde?

Cibule

Ano, tato nenápadná a vlastně docela „obyčejná“ zelenina je ve skutečnosti pořádný poklad. Obsahuje prospěšné látky, které působí protizánětlivě, ale dokáží rovněž bojovat proti onemocnění srdce či hrají důležitou roli v prevenci nádorových chorob. Výhodou je, že tyto antioxidanty zůstávají v cibuli i po její tepelné úpravě, takže se nemusíte bát, že byste ji museli chroupat syrovou (i když proti gustu…).

Červená řepa

Spousta z nás se jí zřekla už ve školce, kde nás nutili jíst její nakládanou formu. Jenže to je docela škoda. Řepa si totiž rozhodně zaslouží, abyste jí dali druhou šanci! Té nakládané se klidně nadále vyhýbejte, ale zkuste ji třeba syrovou (například šťávu z ní), pečenou, grilovanou, vařenou… Proč? Bojuje totiž proti nejrůznějším zánětům, posiluje celkově organismus a pozitivně ovlivňuje i krevní tlak (skvělá zpráva pro ty, kteří trpí hypertenzí).

Brokolice

Ačkoli Homer Simpson tvrdí, že „brokolice je jediná zelenina, která před svou chutí varuje svým vzhledem“, jen co jí přijdete na chuť (a je to snazší, než si myslíte), bude vás vaše tělo přímo milovat. Brokolice patří k zelenině s velmi vysokým obsahem vitaminu C. Kromě toho v ní najdete řadu silných antioxidantů, které se podílejí na spoustě pochodů v našem těle a hrají roli v prevenci závažných onemocnění.

Rajčata

Ačkoli mimo sezónu si na nich vaše chuťové buňky smlsnou jen výjimečně, jen co nadejde jejich čas, zapojujte rajčata do svého jídelníčku klidně každý den. Obsahují totiž lykopen, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů, který chrání srdce a přisuzuje se mu rovněž působení proti některým nádorovým onemocněním. Kromě toho rajčata obsahují řadu vitaminů a minerálů a pro detox organismu jsou jako stvořená.

Paprika

Zelená, žlutá, červená… Papriky jsou plné vitaminů A, K či C (jedna vám zaručí téměř celou doporučenou denní dávku tohoto vitaminu), obsahují kyselinu listovou, ale také například draslík. V hledáčku vědců se papriky objevily v souvislosti s jejich rolí v prevenci některých druhů rakoviny. Nejlepší je samozřejmě dopřát si papriku v syrovém stavu, ale i ta tepelně upravená má pořád dostatek živin, aby byla vašemu tělu prospěšná.

Chřest

Těžko si ho budeme v našich zeměpisných šířkách dopřávat každý den, ale jen co nadejde jeho sezóna, využijte toho a na talíř ho zařaďte tak často, jak to jen bude možné. Proč? Málokterá zelenina obsahuje takovou kombinaci vitaminů (C, B2, K a E) a minerálů (mimo jiné selen). Kromě toho je chřest bohatý na kyselinu listovou, která – jak prokázala řada studií – mimo jiné příznivě působí na ženskou plodnost.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat