Měření BMI ještě neznamená, že jste hubení a zdraví

Na konci minulého tisíciletí jsme pořád slýchali o indexu tělesné hmotnosti. Všichni denně stoupali na osobní váhu a přepočítávali svá kila a výšku na hodnotu BMI. Běda, jak vyšlo číslo nad hodnotu 24,9. Jenže před deseti roky se objevila první varování, že pouhé měření BMI o ničem nevypovídá. O tom, kolik z hmotnosti tvoří tuky a svaly, ale ani o tom, kde je případný tuk uložen a jaký má člověk obvod pasu v poměru k šířce boků. Vědci z Alberty teď přišli s dalšími pádnými důkazy, že pouhé měření BMI je k ničemu. A lidé s hodnotou nad třicet můžou být zdravější než ti s hodnotou nižší.

„I když někteří lidé mají hodnotu vyšší než třicet, a jsou už tedy podle indexu obézní, můžou být z metabolického hlediska naprosto zdraví,“ tvrdí doktor Arya Sharma z University of Alberta.

Spousta atletů kupříkladu mívá hodnotu nad pětadvacet a někteří i nad třicet, ačkoli jsou samozřejmě naprosto zdraví. Mají jen velikou muskulaturu, která má vysokou hmotnost a v poměru k výšce jim dává vysokou hodnotu indexu. Jejich tlak krve je v pořádku, jejich játra pracují dobře a hodnota cholesterolu je v normě. Ale nemusí se jednat zrovna o sportovce. Týká se to mnoha lidí v běžné populaci.

„BMI je velikost oblečení, řekne nám jen to, jak jste velicí. Neříká nic o tom, jak nemocný člověk je. BMI není sám o sobě dobré kritérium pro jakoukoli zdravotní diagnostiku,“ varuje doktor Sharma.

Daleko podstatnější než BMI je vyšetření postavy, jejího tvaru, rozložení tuků a především měření podkožního tuku na břiše. Pak je nezbytné také ověřit vyšetřením krve některé metabolické poruchy a změřit kondici každého jedince. Pouze tak lze spolehlivě určit rizika související s případnou nadváhou.

Čím ho nahradit?

Jenže jak zjistit, zda je naše postava a zdraví v pořádku, když nemáme potřebné diagnostické vybavení, nejsme odborníci a - jak se zdá - BMI je překonaným ukazatelem? Měření poměru výšky a obvodu pasu je v diagnostice rizik řady onemocnění včetně infarktu mnohem přesnější než počítání BMI.

A jak na to? Člověk si změří výšku. A má kupříkladu 180 centimetrů. Pak vezme provázek a odstřihne z něj polovinu, tedy devadesát centimetrů. Tímto kusem si pak změří obvod pupku. Sám vidí, zda mu zbývá hodně, málo, je natěsno či v nejhorším případě provázek nestačí. V ideálním případě by měl provázek být velmi volný, pokud se při obtočení těla téměř všude dotýká kůže, riziko je zvýšené. Když nestačí, riziko diabetu, infarktu a mrtvice je velmi vysoké.

Vědci ze Spojeného království totiž zjistili, že výpočtem hodnoty BMI – poměru výšky postavy a celkové hmotnosti těla – pětatřicet procent lidí s vysokým rizikem diabetu a chorob srdce spadá do kategorie normální postavy. Jsou vysocí, mají hubené ruce a nohy, ale velké množství tuku v oblasti kolem pasu. A naopak mnozí sportovci, kteří mají mnoho svalové hmoty, můžou mít hodnotu BMI vysokou, i když mají tuku v těle minimum a útlý pas.

„Použití měření poměru výšky a obvodu pasu je při primárním odhadování rizika mnohem účinnější než výpočet BMI, který může být zavádějící,“ tvrdí doktorka Margaret Ashwellová z Public Health England.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat