Zapomeňte na váhu. Výsledky hubnutí ověříte bez ní

Možná máte za sebou letošní hubnutí do plavek, možná jste se shazování přebytečných kilogramů rozhodli nechat na léto. Jak zjistit, jestli se vaše snaha vyplatila? Většina z nás prostě stoupne na váhu. Ovšem existují i jiné (a mnohdy lepší) způsoby, jak se přesvědčit, že zdravý režim, s nímž jste začali, nese ovoce!

Hodnoty, které nám naše váha ukazuje, jsou ovlivněny spoustou faktorů. Tak například jinou hmotnost naměříte ráno, jinou večer, jinou v době menstruace nebo za horkého počasí… Navíc ne vždy to, kolik vážíme, skutečně odpovídá tomu, zda máme zdravou a štíhlou postavu. Lidé, kteří sportují, mají díky svalům vyšší váhu než ti, kteří sice váží 65 kilogramů, ale jejich tělo se skládá především z tukových zásob.

Jak tedy zjistit, zda naše snahy o shození přebytečných kilogramů mají výsledky, aniž bychom museli vstoupit na váhu?

Centimetry napovědí

Spousta odborníků na hubnutí a zdravý životní styl vám potvrdí, že lépe se výsledky diety měří na centimetry, nikoli na kila. Tak pěkně vyndejte z šití krejčovský metr a poctivě měřte obvod pasu a boků (a hodnoty poctivě zapisujte). Jistě, i nafouklé bříško kvůli fazolím k večeři může hodnoty zkreslit, ale pokud se budete měřit pravidelně, vždy v přibližně stejnou denní dobu, získáte o postupné proměně svého těla v důsledku zdravého životního stylu přece jen jasnou představu.

Oblíbené šaty

Každý z nás má někde v šatníku schované kalhoty nebo šaty, které jsou nám tak trochu těsné, ale s nimiž nemáme to srdce se rozloučit. Ani to nedělejte! Vždyť právě tyhle kousky jsou pro měření úbytku přebytečných centimetrů naprosto ideální. Zkrátka si je pravidelně zkoušejte a pozorujte, jak vám sedí. Až je zapnete úplně a bude se vám v nich pohodlně chodit, sedět i dýchat, víte, že jste odvedli na svém těle kus práce!

Tuk versus svaly

Jak jsme již naznačili, váha nedokáže rozlišit mezi svaly a tukem, a tak se může stát, že při chybně nastaveném dietním režimu bude vaše tělo shazovat potřebné svaly (jsou energeticky náročnější) a nechávat si tukové zásoby. Vaše hmotnost sice půjde dolů, ale vaše tělo mít radost rozhodně nebude. A navíc ani vaše postava neprojde větší proměnou – polštářky z tuku na ní budou i nadále. Proto zkuste namísto kilogramů měřit tuk a svaly. Není to nic jednoduchého, nicméně zjistíte-li, že je například vaše bříško pevnější, a když se předkloníte, dělá se na něm méně záhybů, respektive jsou menší (záhyby se dělají i velmi hubeným ženám, na to nezapomínejte), víte, že nový režim nese ovoce.

Před a po

Znáte ty fotografie „před“ a „po“, jež lidé, kteří úspěšně zhubli, rádi vystavují na sociálních sítích? Pak se inspirujte! Ne že byste se museli vystavovat někde na internetu, ale zkuste si třeba každý týden nového životního stylu pořídit snímek ve spodním prádle – ideálně ve stejné pozici a na stejném místě (například před zrcadlem). Sami uvidíte, jak se vaše tělo mění, když pak několik fotografií porovnáte mezi sebou!

Nálada a energie

Mimochodem, nejen tělo se v důsledku správně zvoleného životního stylu (tedy vyvážená strava v kombinaci s pohybem) začne měnit. Skvělým ukazatelem, že vám nový režim opravdu „sedl“, je také vaše nálada a energie. Měli byste se na svět více usmívat, nebudete tolik bojovat s únavou, zkrátka vám bude na světě tak nějak líp.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat