Snídaně králů, oběd princů a večeře chuďasů je skutečně ideální způsob stravování

Z hlediska udržování normální postavy, prevence diabetu a zvýšeného krevního cukru a trvale zdravé kondice je skutečně ideálním stravovacím systémem člověka metoda, při níž se největší jídlo pozře k snídani, menší dávka energie k obědu a k večeři na energii chudý pokrm. Jinými slovy platí rčení, snídej jako král, obědvej jako princ a večeř jako chuďas.

Když se snídaně stane největším jídlem dne, tělo se nejrychleji zbaví nadbytečných kilogramů, protože se sníží hladina hladového hormonu v těle. Navíc dopoledne tělo spaluje nejvíce, tudíž se přijatá energie neukládá do tuku. K večeru pak člověk netrpí tolik pocity hladu a menší porce potravy už neslouží jako zdroj pro tvorbu zásob. Naopak lidé, kteří konzumují více energie večer, často hubnou spíš svalovou hmotu než tuk.

„Naše výsledky naznačují, že u relativně zdravých dospělých je méně časté jídlo bez svačin s konzumací největšího množství energie ráno a nejmenšího večer nejlepší metodou dlouhodobého udržování štíhlé postavy a prevencí přibývání tělesné hmotnosti,“ tvrdí kalifornští fyziologové na stránkách magazínu Nutrition.

„Konzumace správných potravin v nesprávný čas může nejen zpomalit hubnutí, ale může také škodit. Náš výzkum dokazuje, že velké večeře zvyšují množství tuku v těle, i když člověk jinak hubne. Hubne totiž svalovinu,“ tvrdí profesorka Daniela Jakubowiczová.

Sedmá rozhodne

Kdy si vlastně dopřáváte večeři? Pokud to stíháte do sedmé večerní, děláte podle vědců dobře. Proč? Lidé, kteří se po večeři hrnou k lednici či chřoupají pochutiny u televize, si zadělávají na vážné potíže s krevním tlakem. A právě hypertenze je předchůdcem mnohem vážnějších problémů – infarktu a mrtvice.

„Pokud člověk jí po sedmé večer zvyšuje si tím téměř třikrát riziko smrtelné formy vysokého krevního tlaku,“ varují kardiologové z Londýna.

Tělo není na noční konzumaci připraveno. Po miliony let evoluce lidé a jeho předkové za tmy nejedli. Neviděli na potravu a také v noci nelovili a potravu nesbírali. Biorytmy tedy s něčím takovým nepočítají. Když se večer člověk nají, vyloučí se do těla hormony, které zvýší krevní tlak a naruší chod vnitřních biologických hodin.

Právě v noci má přitom tlak krve poklesnout na nejnižší hodnotu. U osob, u nichž tlak krve v noci neklesá, je mnohonásobně vyšší riziko infarktu a mrtvice.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat