Mýty o sladkostech, kterým je lepší přestat věřit

Všichni víme, jak moc nám nejrůznější sladkosti typu bonbony, čokolády apod. mohou škodit a že bychom si je měli dopřávat jen výjimečně. Jenže ruku na srdce – kdo by si chtěl celý život upírat takové dobroty? A tak si prostě občas trochu „zamlsáme“. Ovšem to ještě neznamená, že jsme na sladkosti odborníky!

Ačkoli by to čekala málokdo, i o čokoládách či bonbonech koluje celá řada mýtů. Kterým byste konečně měli přestat věřit?

Žvýkačku nesmíš spolknout, zůstává v těle roky!

Také vás maminka jako dítě varovala, že spolknete-li žvýkačku, budete ji mít v břiše několik let, protože její „gumová“ konzistence je pro naše trávení velkým oříškem? Pak můžete zůstat klidní. Ano, žvýkačky nejsou pro trávení snadnou „kořistí“ (kdyby byly, rozpadly by se nám už v ústech, protože i sliny obsahují trávicí enzymy). Nicméně se nemusíte bát, že ta žvýkačka, co jste kdysi spolkli na hřišti, ještě někde koluje ve vašem těle. Ona totiž prostě a jednoduše vyšla ven (a trávení se na ní rozhodně také podepsalo).

Když budeš jíst čokoládu, udělají se ti pupínky!

V pubertě jste se vyhýbali čokoládě jako čert kříži a každý pupínek jste přičítali své slabé chvíli, ve které jste slupli čtvereček téhle pochoutky? Pak vězte, že neexistuje jediný vědecký důkaz, že by čokoláda způsobovala akné. Ano, strava s vysokým podílem cukru se na stavu pleti negativně podepisuje (a je s akné spojována), ale neznamená to, že když si občas pochutnáte na kousku kvalitní čokolády, budete mít obličej samý pupínek. To sama čokoláda nedokáže.

Bílá čokoláda je jen druh čokolády.

Technicky vzato není. Mléčná a hořká čokoláda se vyrábějí z kakaového prášku, zatímco ta bílá pochází z kakaového másla. A protože bílá čokoláda tedy neobsahuje kakao jako takové (tedy kakaový prášek), není ve své podstatě čokoládou. Což jí nicméně neubírá na skvělé chuti a masivní oblibě!

Když budeš často žvýkat, poškodíš si zuby!

Zní to možná logicky – časté žvýkání znamená pro zuby námahu a mohlo by tedy dojít k narušení jejich povrchu a zvýšené kazivosti. Jenže tak docela pravda to není. Jednak jsou naše zuby velmi odolné, jednak se ukazuje, že žvýkačky mohou dokonce preventivně působit proti zubnímu kazu. Žvýkání totiž zvyšuje produkci slin a ty odplavují nečistoty a kyseliny, které se v ústech objevují po jídle. Samozřejmě je nutné žvýkat pochoutky bez cukru, který zubům rozhodně nesvědčí. Nemáte-li po jídle po ruce kartáček a pastu, žvýkejte!

Máš vysoký cholesterol? Hlavně nejez čokoládu!

Za původce zvýšené hladiny cholesterolu byly v minulosti neprávem považovány nejrůznější potraviny (jen si vzpomeňte na vajíčka). Lidé, kteří mají cholesterol zvýšený, se často vyhýbají čokoládě, protože věří, že by se jejich stav ještě mohl zhoršit. Nicméně se ukazuje, že jejich obavy jsou liché. Dokonce některé studie naznačují, že střídmá konzumace velmi kvalitní čokolády (tedy s vysokým, minimálně 70% obsahem kakaa) může dokonce pomoci!






Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat