Když cvičím, nemusím si hlídat jídelníček. Přestaňte věřit mýtům o cvičení

Zdravý životní styl je snem mnoha lidí. A i když se zdá ona kombinace „zdravá strava a pohyb“ v teoretické rovině jako snadná záležitost, občas nám dá praxe pořádně zabrat. Zvlášť když věříme informacím, jež jsou od pravdy dosti daleko…

Jakým nesmyslům o cvičení ještě pořád věříme a sabotujeme tak své snahy o zdravý život?

Čím víc se potíš, tím je cvičení efektivnější

Propotíte během hodinky v posilovně nebo běhu po okolí vše, co máte na sobě a po skončení pohybové aktivity za vámi prakticky zůstávají kaluže potu? To ještě neznamená, že jste cvičili opravdu efektivně. Znamená to, že jste se zpotili. Prostřednictvím potu se naše tělo snaží ochladit. Navíc každý člověk se potí jinak, takže i ten, kdo si po několikakilometrovém běhu nanejvýš otře z čela pár kapek, může cvičit mnohem efektivněji než člověk, který propotil, co mohl.

Hlavní je, že cvičíš, takže můžeš jíst, co chceš

Kéž by to tak bylo. Jenže není. Jednak nezdravá strava znamená obecně zátěž pro náš organismus (a přispívá ke vzniku řady závažných civilizačních chorob), jednak většina z nás při cvičení nespálí tolik kalorií, kolik přes den kvůli všem možným sladkostem či tučným pokrmům přijmeme. Pokud se tedy divíte, že nehubnete, ačkoli si dáváte ve fitness centru do těla, zamyslete se nad svým jídelníčkem.

Uklízení je jako cvičení

Pořádně uklidit celý dům je sice opravdu pořádně unavující činnost, při které se člověk zapotí a naběhá, ale že by se vyrovnala sportu, to se říct nedá. Samozřejmě se nemusíte po celodenním úklidu ještě honit do fitness centra, ale zcela pohyb vypustit s tím, že přece pravidelně uklízíte, to je chyba. Tak například 30 minut vysávání znamená spálení 130 kalorií, zatímco stejná doba na rotopedu okolo 400 kalorií.

Do toho se raději nepouštěj, to je pohyb pro muže/ženy

Odrazují vás jako ženu například od posilování a jako muže třeba od jógy s tím, že to není sport vhodný pro vás? Pak hoďte všechny takové rady za hlavu. Ano, muži a ženy mají určité své oblíbené sporty, ale to je dáno především tím, že cvičí s odlišnou motivací (muži chtějí především posílit a vyrýsovat svaly, ženy pak zhubnout či udržet pevnou postavu). Tím se ale nenechte omezovat a vyberte si sport, který vás bude bavit.

Bolest musíš hlavně rozhýbat

Ne. Bolest je signálem našeho těla, že je něco špatně. A tak začne-li vás například bolet při běhu koleno nebo se pro namožené svaly nebudete moct skoro ani zvednout z postele, rozhodně se do žádného sportování nepouštějte. Můžete totiž skončit s nepříjemným zraněním.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat