Zelený čaj výrazně snižuje zásoby tuku na těle

Čínští vědci prokázali, že epigalokatechin galát (EGCG) obsažený v hojném množství v zelném čaji pomáhá snižovat zásoby tuku na těle. Tato látka přitom prokazatelně prospívá také nervové soustavě a zlepšuje myšlení a paměť. Jako antioxidant rovněž chrání tkáně před stárnutím a rakovinou.

Vědci z čínského Jang-Lingu podávali části myší EGCG. Všechny myši přitom byly živeny energeticky velmi bohatou stravou. Ale u té části, která dostávala EGCG, došlo k výraznému úbytku tělesných tuků, zatímco srovnávací skupina postupně tučněla. Ale testy kognitivních funkcí prokázaly, že po čtyřech měsících užívání EGCG byly myši přesnější a rychlejší v paměti a rozhodování.

„Zelený čaj je druhý nejkonzumovanější nápoj na světě hned po vodě a je pěstován už přes třicet staletí. Starověký zvyk pití zeleného čaje může být přijatelnou alternativou k léčivům, když jde o hubnutí a zlepšení paměti,“ tvrdí doktor Süe-po Liou z Jang-Lingu.

Jak ho správně připravit?

Nepatříte zrovna mezi milovníky zeleného čaje? Možná jste si ho jen dosud nesprávně připravovali, takže výsledný nápoj nebyl tak lahodný, jak by mohl být. S tímto návodem už neuděláte chybu!

Poměr je základ

Aroma čaje se nevylepší přidáním dvojnásobného množství čaje na menší podíl vody. Správný poměr zní takto: dva gramy čaje na decilitr vody. Jen tak docílíte dokonalého čajového elixíru plného těch správných živin.

Louhování má svá pravidla

Myslíte si, že čím déle máte čaj ponořený ve vodě, tím se znásobí jeho účinky a obsah antioxidantů v samotném nápoji? Chyba! Je to přesně naopak. Černý čaj dosahuje svého maxima právě při louhování po dobu šesti minut. Ne více a ne méně, šest je akorát. Právě během takového louhování se z čaje vyplaví všechny antioxidanty.

Servírování je důležitější, než si myslíte

K tomu, abyste vytěžili z každého druhu čaje maximum, neměli byste podceňovat jeho servírování. Čaj by se měl podle milovníků čaje podávat výhradně v porcelánu nebo glazované keramice. Dokonce se traduje, že čím menší čajový šálek bude, tím účinnější je čajový mok. Angličané, známí svou zálibou v pití čaje, tvrdí, že čajový šálek by měl být co nejmenších rozměrů a měl by se rozšiřovat směrem nahoru.

Méně je více

Hovoříme o čaji v nálevových sáčcích, který ani nemůžeme srovnávat s čajem sypaným. Jeho kvalita je mnohem, mnohem nižší, stejně jako jeho účinek. Sypaný čaj je sice dražší, ale účinnější a obvykle bez přidaných látek, které by mohly snižovat jeho účinnost.

Teplota je alfou a omegou

Každý čaj má svou ideální teplotu přípravy! Zatímco při zeleném čaji je ideální teplota od šedesáti do osmdesáti stupňů Celsia, při černém čaji je to devadesát pět stupňů. Ovocné čaje si přijdou na své při teplotě devadesát stupňů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat