Nápoje bez cukru způsobují obezitu a diabetes

Vědci jedné z nejprestižnějších univerzit světa varují všechny konzumenty nápojů s umělými sladidly. Ačkoli reklama láká ke koupi tvrzením, že obsahují nula kalorií, ve skutečnosti tyto nápoje způsobují obezitu. Svou sladkou chutí totiž klamou mozek, který očekává přísun sacharidů. Ty však nepřicházejí a podle vědců z Yaleovy univerzity můžou přispívat také k rozvoji diabetu 2. typu.

„Předpoklad, že vyšší obsah kalorií vyvolá větší odezvu v metabolismu a mozku, je mylný. Kalorie jsou jen polovina té rovnice, na druhé straně stojí vnímání sladké chuti,“ tvrdí profesor Dana Small z Yaleovy univerzity.

Naopak nápoje typu Coca Cola Zero vyvolají mnohem větší metabolickou reakci než cukrem slazená limonáda.

Studie vědců z Connecticutu není zdaleka první, která dokazuje, že konzumace nápojů s umělými sladidly vyvolává obezitu a diabetes 2. typu.

„Tento výzkum by měl být dost silný na to, aby vás přesvědčil, že umělá sladidla, ať už v jídle nebo nápoji, můžou zmást celý váš systém, ačkoli v reklamě se můžou tvářit zdravě. Možná nemají žádné kalorie, ale nejsou bez důsledků, jimiž může být třeba diabetes,“ varuje britské Národní obezitologické fórum.

Čím je nahradit?

Přemýšlíte teda, čím nahradit umělá sladidla, když se vám nechce používat ke slazení nápojů klasický cukr? Porozhlédněte se v přírodě!

Med

Začněme hned jednou z nejdéle používaných alternativ cukru. A také jednou z nejzdravějších, tedy co se obsahu vitaminů, minerálů a antioxidantů týče. Je možné ho používat v teplé i studené kuchyni (například v dezertech je místo cukru ideální).

Stévie

Výtažek z téhle nenápadné rostlinky znamenal téměř revoluci. Je sladký, ale obsahuje úplné minimum kalorií, je vhodný pro diabetiky. Stévie se prodává v mnoha formách (od tablet až po sušené listy), navíc si ji můžete pěstovat i doma a listy usušit. Některým lidem nicméně osobitá chuť stévie vadí, jde ale jen o zvyk.

Javorový sirup

Dlouho byl „výsadou“ především Kanady a Ameriky, kde je konzumován v závratném množství, ale jeho obliba stoupá už i u nás. Zlatavou barvou se podobá medu, má však trochu jinou chuť. Získává se svařením javorové mízy.

Melasa

Tahle temně hnědá, hustá tekutina vzniká při zpracování cukrové třtiny. Zjednodušeně řečeno je „odpadem“ při výrobě bílého cukru. Ovšem odpadem velmi výživným – obsahuje především spoustu minerálů (železo, hořčík, draslík a další). Má mnohem výraznější chuť než například již zmíněný med, dokáže dodat moučníkům i dalším jídlům další, velmi zajímavý rozměr.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat