Hudba prospívá zdraví, prokázali vědci. Kdy pomůže nejvíce

Jen málokterý člověk by si alespoň jednou za čas nepustil do sluchátek či jako „zvukovou kulisu“ svou oblíbenou hudbu. Aby ne! Už po pár tónech máme totiž lepší náladu a život se zdá prostě krásnější. Ovšem tím působení hudby na naše tělo a mysl nekončí! Jak prospívá našemu zdraví?

Úleva od bolesti

Jakmile nás chytne hlava nebo třeba záda, automaticky spousta z nás sahá do lékárničky pro nějakou „zázračnou“ pilulku, jež nás má bolesti zbavit. Ovšem podle studie z roku 2015 uveřejněné v odborném časopise Lancet bychom si spíš měli pustit oblíbené album. Pacienti po operacích zařazeni do této studie, kteří poslouchali hudbu, udávali nižší míru bolesti, užívali méně léků a měli nižší míru úzkosti než ti, kteří hudbu neposlouchali.

Pryč se stresem a úzkostí

Máte občas v práci pocit, že vám ze všech těch úkolů a požadavků či deadlinů exploduje hlava? Pak si nasaďte sluchátka a pusťte si do nich oblíbenou muziku. Na chvilku se soustřeďte jen a jen na tóny hudby a zapomeňte na svět okolo sebe. Po pár minutách dojde k poklesu stresu a úzkosti a hned se vám bude na svět koukat veseleji. I s tou kopou práce.

Rychleji do tělocvičny

Přehnali jste to v posilovně a nemůžete se skoro ani hnout kvůli bolavým svalům? Pak jistě znáte doporučované postupy typu odpočinek, lehké rozcvičování nebo vysoký přísun antioxidantů. Ovšem podle vědců se vyplatí poslouchat hudbu. Mimochodem, podle jiné studie je výhodnější při hudbě i cvičit. Server Prevention cituje jistou studii, podle níž běžci, kteří při sportu poslouchají hudbu, nemají takové potíže s bolavými svaly jako ti, co běhají bez sluchátek.

Paměť jako nová

Pokud se potřebujete něco naučit (proslov na svatbě, učivo na zkoušku, prezentaci na poradu), poslouchejte při „biflování“ svou oblíbenou hudbu. Podle vědců totiž právě muzika zlepšuje naši paměť a schopnost naučit se nové věci. To se čas od času hodí, co říkáte?

Do říše snů

Máte večer obtíže s usínáním? Možná za to mohou starosti, které až příliš zaměstnávají vaši mysl. Tak je vyžeňte! Ano, i k tomu poslouží hudba. Tichá hudební kulisa podle všeho funguje mnohem lépe než nějaké počítání oveček (které je podle odborníků stejně nefunkční). Nechcete muzikou rušit děti či partnera/partnerku? Pomozte si sluchátky! Hudba totiž zpomaluje tep a také frekvenci dýchání, čímž nás spolehlivě ukolébá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat