Druhy potravin, které byste raději neměli dávat na svůj stůl

Že by ovoce mohlo škodit? A co teprve tolik opěvované krevety nebo ryby? Těchto pět věcí byste na stůl neměli dávat buď vůbec, nebo jen v omezeném množství!

Není všechno zlato, co se třpytí. Tenhle slogan všichni známe, ale praxi už tolik ne. Víte, čím se pomalu, ale jistě, děláte z organismu skládku toxického odpadu?

Čerstvá ovocná šťáva

Ovocná šťáva je stejně nebezpečná jako soda – nebo téměř tak špatná, když ji pijete více než méně. Přemýšlejte takhle: Když si sednete a vypijete sklenici pomerančového džusu, zkonzumujete šťávu ze čtyř středně velkých pomerančů, a to doslova za sekundu. Porovnejte to s tím, jak dlouho bude trvat, než fyzicky sníte čtyři celé kusy pomeranče. O čas ani tak nejde, ale odborníci takový nápor na tělo nazývají přetížení fruktózou, na což lidský organismus není uzpůsoben. Přetížíte tak svoje játra.

Ryba tilápie

Další „zdravé“ jídlo, které byste neměli nikdy jíst? Uměle chované ryby, konkrétně třeba tilápie. Právě ona se často dopuje hormony proto, aby byla větší a mohutnější. Jedná se tedy o hormonální změny, kdy se ze samiček stávají „samci“ pomocí 17alfa-methyltestosteronu. To nezní moc zdravě. Stejně jako to, že tilápie obsahují málo omega-3 a 6 mastných kyselin – a navíc hodně nezdravého tuku.

Popcorn z mikrovlnky

Balíček, který se za pár minut promění v chutné pohoštění k televizi? Obsahuje perfluorochemikálie, jako je perfluoroktansulfonát (PFOS) a kyselina perfluoroktanová (PFOA), chemická látka, která „má ráda“ rakovinu. Dalším hlavním problémem je diacetyl. Toto falešné aromatizující máslo ve skutečnosti způsobuje vážné onemocnění plic při vdechování ve velkém množství. Tak dobrou chuť!

Margarín

Trans tuky jsou odpovědné za přibližně 50 000 smrtelných srdečních infarktů ročně. Také zvyšují riziko vzniku diabetu typu II a několika dalších závažných zdravotních problémů. Proto vyměňte margarín za kvalitní máslo, nebo ještě lépe: olivový či kokosový olej.

Krevety

Krevety obsahují 4-hexylresorcinol, potravinářskou přísadu používanou k zabránění odbarvení krevet. Tato přísada má účinky podobné estrogenu, čili může snížit počet spermií u mužů a zvýšit riziko rakoviny prsu u žen. Tak co, stále přemýšlíte, že si je dáte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat