Obézní manželky zvyšují riziko obezity u mužů

Dánští epidemiologové tvrdí, že za obezitu mužů často mohou právě jejich manželky. Dokazují tím, že v rodinách většinou kvalitu a typ stravování ovlivňují ženy. Muži s nadváhou totiž na štíhlou partnerku vliv nemají, ale žena s nadváhou velmi výrazně ovlivňuje to, že její partner bude brzy také obézní.

Muži, jejichž manželka má diabetes 2. typu následkem nadváhy či obezity, je ohrožen o jedenadvacet procent víc, že onemocní také, než když má manželku s normální postavou. Opačně to ale neplatí.

Ženy mají jinými slovy na postavu a zdraví svého partnera mnohem větší vliv než muži na postavu a zdraví své partnerky. Je to tím, že muži mají tendenci přijímat partnerčinu stravu, zatímco ta, když se rozhodne žít zdravě, žije tak i tehdy, když to partner odmítá.

„Ženy mají zřejmě silný vliv na rozhodování o stravě v domácnosti. Ale pokud má jeden partner diabetes 2. typu, měl by se vždy nechat vyšetřit i ten druhý,“ tvrdí doktor Daniel Witte z Aarhuské univerzity.

Pozor na obézní otce

O tom, že stravování ženy ovlivňuje stravování jejího partnera, se ostatně přesvědčujeme prakticky každý den. Také děti jsou životním stylem rodičů zásadně ovlivněny, a tak často na ulici potkáváte rodinky, kde jsou obézní prakticky všichni členové. Pozor by si měly dát především v rodinách, kde má silnou nadváhu hlava rodiny.

Obezita otců je totiž pro zdraví jejich dcer zhoubná. Nejenže jsou pak dívky mužů s nadváhou obézní po celý život – i když jsou matky štíhlé – ale navíc je u nich také vyšší riziko rakoviny prsu. Tukové polštáře na břiše přímo ovlivňují změny v DNA spermií muže, které toto riziko zvyšují.

Dcery obézních otců a štíhlých matek se s nadváhou už rodí a trpí jí po celé dětství. Mají s ní problémy v dospělosti a jsou více ohroženy rakovinou prsu. S tímto tvrzením přišli vědci z Georgetownské univerzity.

Obezita otců mění přepis mikroRNA, která ovlivňuje epigenetické vyjádření genů v buňkách. Tyto změny se projevují jak na mužových spermiích, tak v prsní tkáni jeho dcer.

Tato studie poskytuje důkazy provedené na zvířatech, že tělesná hmotnost otců v době početí ovlivňuje jak tělesnou váhu dcer při narození a v dětství, tak jejich riziko rakoviny prsu později v životě,“ tvrdí doktorka Sonia de Assis z Georgetownské univerzity.

Otcové i matky by měly po celý život dbát na vyváženou stravu a dostatek pohybu, jejich genetická informace, kterou předávají potomkům, se totiž neustále mění.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat