Hubnutí a přibírání. Jojo efekt při dietě výrazně zatěžuje srdce

Jakákoli dieta je nezdravá a vážně ohrožuje člověka na životě. Dieta totiž znamená dočasné omezení energetického příjmu potravou či dočasnou změnu životního stylu. Po jejím skončení u většiny lidí dochází k návratu k původnímu životnímu stylu a obnovení nadměrných tukových zásob na těle. Říká se tomu jojo efekt a podle Americké kardiologické asociace působí zhoubně na oběhovou soustavu a zvyšuje riziko infarktu.

Ideální pro každého člověka je udržovat si po většinu života stabilní tělesnou váhu. A když už se rozhodne zhubnout, musí trvale. Znamená to tedy nezačít držet dietu, ale navždy změnit svůj životní a především stravovací styl tak, aby se tělesná hmotnost snížila a držela na určité hodnotě po zbytek života.

Z pětadvacetiletého sledování 4 630 osob vyplývá, že jedinci podléhající častým změnám tělesné váhy – jojo efektu následkem střídání diet a nezdravého životního stylu – mají mnohem častěji vysoký krevní tlak, který poškozuje srdce a cévy a zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.

„Výsledky této studie poskytují důkazy, že se musíme snažit vytvořit takové přístupy k léčbě obézních, aby tito dosáhli normální postavy a drželi si ji po celý život,“ uvedl jeden z autorů výzkumu doktor John Booth.

Jak přelstít jojo efekt?

Kdo chce změnit životní styl a trvale zhubnout, měl by být při plánování této změny realistický. A dopřát si jednou týdně tzv. volno, kdy sní cokoli, co má rád, a na dietu a cvičení zapomene. Jednak to nijak samotnou snahu zhubnout nezhatí, ale navíc to pomůže morálně při sebeovládání a pěstování vůle po zbytek týdne. Vědci z Portugalska a Nizozemska prokázali, že lidé dopřávající si hřešící den jednou v týdnu zhubnou víc a dlouhodobě.

V experimentálním výzkumu bylo prokázáno, že osoby, které drží dietu a v neděli jim je dovoleno jíst cokoli, vydrží na dietě trvale, zhubnou více a jsou se svým životem i změnou stylu bytí spokojenější než ti, kteří drží konstantně dietu a nedopřávají si žádné oblíbené dobroty.

Účinné diety jsou pro většinu lidí, kteří jsou obézní a mají nadváhu, příliš drastické. Změna jídelníčku je stresuje a většina z nich pak u nového systému stravování nevydrží. Hřešící neděle výrazně nenaruší novou dietu, ale naopak podstatně posílí vůli u diety vydržet.

„Naše objevy dokazují, že je důležité plánovat si hédonistické momenty ve snaze dosáhnout cíle a že je dobré občas hřešit. Někdy je dobré v dlouhodobém hledisku dočasně a krátkodobě hřešit,“ tvrdí doktor Marcel Zeelenberg Tilburské univerzity v Nizozemsku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat