Pro obézní je při hubnutí lepší jíst šest malých porcí než tři velké denně

Řečtí dietologové tvrdí, že obézní lidé by se při snaze zhubnout měli držet spíše stravovacího plánu, který jejich denní příjem energie rozloží do šesti malých porcí než do tří větších. Při hubnutí je totiž nezbytné, aby nedošlo ke kolísání hladiny glukózy a ta byla pokud možno co nejstabilnější.

Je tedy rozdíl, jestli člověk denní doporučenou dávku energie přijaté s potravou rozloží do šesti porcí či do tří porcí. Nejenže osoba konzumující jídlo šestkrát denně méně trpí náhlými záchvaty hladu, ale výrazně se u ní zlepší hladina krevní glukózy – je vyrovnanější bez náhlých vzestupů a propadů – ale také se zlepší reakce tkání na inzulin.

„Tyto výsledky naznačují, že zvýšení frekvence konzumace pokrmů během určitého období může být účinnou pomůckou pro lékaře potýkající se s pacienty, kteří jsou obézní, mají diabetes 2. typu či jsou ohroženi jeho rozvojem, zvláště pak s pacienty, kteří odmítají změnu stravování či jsou opakovaně neúspěšní při hubnutí,“ míní doktorka Emilia Papakonstantinou z Athénské univerzity.

Když pomáhá mobil

Se zajímavou strategií hubnutí, jež by mohla pomoci v cestě za zdravou hmotností pomoci mnoha lidem bojujícím s nadváhou, přišli také amerčití odborníci. Výrazně podle nich dietu zefektivňuje, pokud si lidí fotí každé jídlo mobilem. Vědci z Oregonu tvrdí, že lidé držící dietu, kteří jsou nuceni si každé jídlo vyfotit, si naloží menší porci a snědí méně kalorií. Tím se hubnutí stane účinnějším.

Jde tady samozřejmě hlavně o psychologický efekt. Focení v rámci vyhodnocení jídelníčku pomocí obrázků pomáhá odborníkům mapovat, co jejich klient skutečně snědl. Podle obrázků může odborník lépe zhodnotit, co vynechat, jak změnit skladbu či velikost porce. Ale už samo focení nutí hubnoucího více přemýšlet o tom, co tedy pozře.

„Například člověk ohrožený diabetem si tři dny fotí vše, co sní. Aby mohl lékař zhodnotit, co musí vynechat a změnit… Samo focení má ale silný psychologický účinek na hubnoucího a nutí ho uvažovat o tom, co pozřel,“ vysvětluje doktorka Mary Cluskey z Oregon State University.

Mapování focením tedy funguje jako diagnostická pomůcka a zároveň posiluje psychologicky hubnoucího v odhodlání změnit své stravovací návyky a zabývat se velikostí porcí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat