Metabolismus po čtyřicítce. Jak ho dostat do formy a nepřibírat

Znáte to možná také. Jakmile začne váš věk číslicí 4, 5 či vyšší, začne spousta žen pozorovat nepříjemný přírůstek na váze. Mohou za to nejen hormonální změny, kterými v tu dobu procházíme, ale také zpomalený metabolismus, který zkrátka – lidově řečeno – nespaluje tak, jako dřív. Co s tím?

Zatímco ještě v pětadvaceti či třiceti jste nějaké to kilo navíc shodila během několika dnů či týdnů, v pětačtyřiceti už to tak snadno nejde. Jako by nám metabolismus kladl do cesty za vysněnou postavou jednu překážku za druhou. Jak ho zase postavit do latě?

Vyvážený talíř

Ne že by na složení toho, co si nakládáme na talíř, nezáleželo, když je nám o nějaké to desetiletí méně, ale nyní to platí dvojnásob. Naše strava by měla zahrnovat všechny klíčové živiny – tedy kvalitní bílkoviny, zdravé tuky a složené sacharidy. Samozřejmostí je pak ovoce a zelenina, které dodají potřebnou vlákninu,

Jídelníček podle hodin

Neodbývejte se dvěma či třemi jídly denně! Abyste svůj metabolismus udržela fit, potřebujete ho zaměstnávat každých pár hodin. A to teda znamená 5 jídel denně (snídaně, svačinka, oběd, svačina, večeře). Jedině tak zajistíte stálou hladinu cukru v krvi a také metabolismus v chodu.

Mimochodem, nikdy nepřeskakujte snídani. Měla by obsahovat kvalitní proteiny a také vlákninu.

Skončete s kalkulačkou

Spousta žen při pohledu na váhu zpanikaří a okamžitě nasadí přísnou redukční dietu. A to je chyba. Pokud svému tělu nedopřejete dostatek energie na fungování, metabolismus naopak zpomalíte a váš organismus pro jistotu uloží, co bude moct. O tom, že kdybyste nějaké to kilo shodila, nastane velmi brzy jojo efekt, ani nemluvíme. Takže zapomeňte na jídlo s kalkulačkou kvůli počítání kalorií. Stačí více přemýšlet nad tím, jak kvalitní a výživné potraviny tělu dopřáváte, a pravidelně jíst.

Hydratace jako spojenec

Nemyslete, že pitný režim s metabolismem nijak zásadně nesouvisí. Hydratace dokonce zajistí, že naše tělo úspěšněji spálí více kalorií. Navíc se díky vodě z našeho těla odplavují toxiny a zlepšuje se celkově jeho fungování. Metabolismus nevyjímaje. Spoléhejte při pitném režimu především na čistou vodu, případně bylinkové čaje apod. Rozhodně vyřaďte všemožné limonády, ochucené vody apod.

Skvělým pomocníkem jsou při nastartování metabolismu a hubnutí také zelené čaje. Jejich pozitivní vliv byl ostatně dokázán i v několika vědeckých studiích.

Pozor na stres

Stres a fungující metabolismus nejsou právě přátelé. Když jsme totiž ve stresu, vyplavuje se do našeho těla hormon kortizol, který mimo jiné nutí naše tělo hledat co nejrychlejší zdroje energie. Ještě se divíte, že při nervozitě klidně slupnete celou bonboniéru? Poděkujte kortizolu. A aby toho nebylo málo, dlouhodobý stres negativně působí na metabolismus, který se zpomaluje. Sice se těžko vyhnete stresovým situacím, nicméně naučte se je zvládat jinak než jídlem. Co třeba zkusit nějakou relaxační techniku?

Neodbývejte sny

Respektive nešiďte se, pokud jde o spánek. Ten je pro fungování celého našeho organismu (a velmi významně i metabolismu) skutečně klíčový. Jednak při nedostatku spánku stoupá stres a s ním hladina kortizolu, jednak má naše tělo potíže regulovat hladinu krevního cukru. Je prokázáno, že lidé, kteří dlouhodobě nedopřávají svému organismu osmihodinový odpočinek každou noc, přibývají na váze rychleji a snáze než ti, kteří se spánku jen tak nevzdávají.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat