Cukání při usínání zažívá pravidelně až sedmdesát procent osob

Fenomén zvaný hypnagogický záškub zná zřejmě každý člověk. Někdy v životě ho zažívají všichni lidé, až sedmdesát procent pravidelněji. K prudkému záškubu svalů dochází na přechodu mezi bdělostí a spánkem – v hypnagogickém stavu – kdy se kosterní svalovina prudce uvolní.

Ačkoli o původu záškubů se jen teoretizuje, často je následkem činností předcházejících během dne.

Stres i námaha

Výskyt záškubů může způsobit stres, úzkost, malátnost, příliš dlouhé ponocování, příliš silné fyzické vyčerpání, nadměrná konzumace kofeinu a další.

„Intenzivní fyzická aktivita a cvičení večer také velmi často přispívají ke zvýšenému výskytu hypnagogických záškubů,“ tvrdí doktorka Michelle Drerup z Clevelandské kliniky pro poruchy spánku v Ohiu.

Co říkají chytré teorie?

Podle jedné teorie záškub vzniká chybou v nervové činnosti v momentě, kdy vědomí přechází ze stavu bdělosti do stavu spánku.

Podle jiné teorie se jedná o dávné reflexy primátů, které si neseme dodneška. Naši předkové spávali ve stromech a nadměrné či prudké uvolnění mohlo znamenat, že spadnou dolů. Proto při prudké relaxaci kosterní svaloviny dochází k záškubům a procitnutí.

„Nejčastěji jsou tyto záškuby ale zcela normální,“ tvrdí Drerup s tím, že velmi často záškub provází sen, v němž člověk upadne, zakopne či se někam propadá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat