Ženy ve vztahu často začnou jíst nezdravěji, muži naopak mnohem zdravěji

Obecně lze prohlásit, že vztahy mužům i ženám prospívají. Tedy pokud jsou fungující. Život ve dvou je pak výrazně zdravější než život single. Ale neplatí to vždy a u obou pohlaví stejně. Muži totiž bodují vztahem se ženou více. A to proto, že téměř polovina z nich začne žít zdravěji. Celá čtvrtina žen si naopak vztahem s mužem pohorší s ohledem na skladbu jídelníčku.

Muži ve většině případů totiž mají horší stravovací návyky a konzumují méně zdravé potraviny. Ve vztahu se ženou si polepší, pokud ona začne rozhodovat o stravovacím stylu. Ale v sedmadvaceti procentech případů žena svůj vliv neprosadí a začne žít nezdravěji. Vyplývá to z nového britského průzkumu.

Pozitivní je alespoň to, že sedm z deseti žen se odmítá stravovat jinak ve vztahu než před jeho vznikem. Čtyři z deseti mužů se naopak nechají vztahem se ženou pozitivně ovlivnit ke zdravějšímu stravování.

„Ačkoli na počátku vztahu jsou lidé nadšení, protože jsou zamilovaní a všechno se jeví růžově, po letech si uvědomí, že právě změnou životního stylu s partnerem se začali stravovat méně zdravě,“ uvedla Vlatka Lake ze společnosti Space Station, která průzkum vypracovala.

Spolu proti demenci

Dlouhodobé fungující vztahy prospívají také našemu duševnímu zdraví. Podle neurologů z Anglie samota prokazatelně zvyšuje riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou a dalšími typy demence. Manželství naopak riziko rozvoje těchto chorob snižuje o šedesát procent.

Podle autorů výzkumu trpí samotou více muži, protože oni obecně méně dbají na zdravý životní styl, když žijí sami. A právě zhoršené zdraví srdce a cév a také deprese ze samoty jsou největšími rizikovými faktory pro rozvoj neurodegenerativních onemocnění.

„Zřejmě to může být způsobeno tím, že muži žijící v manželství mají zdravější životní styl, lépe se stravují, konzumují méně alkoholu, méně kouří a častěji vyhledají lékaře při zdravotních potížích,“ míní profesor Eef Hogervorst z Loughborough University.

Lidé žijící sami mnohem častěji trpí depresemi a nemocemi oběhové soustavy. To jsou přitom silné faktory pro rozvoj demence.

„Víme, že deprese a onemocnění srdce jsou silnými rizikovými faktory pro rozvoj demence. Osamělost má stejný vliv… Jsme sociální tvorové a k omezování účinků stresu potřebujeme sociální podporu,“ míní profesor Hogervorst.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat