Jezte denně listovou zeleninu. Omladí mozek až o jedenáct let

Demence je strašák moderní společnosti. S prodlužující se délkou života a zhoršující se úrovní životního prostředí a zvyšující se zátěží toxinů totiž výrazně přibývá osob s demencí. Prevencí je zdravý životní styl zahrnující dostatek pohybu, předcházení stresu a vyvážená strava. Podle vědců z Illinois do ní rozhodně patří mnoho listové zeleniny. Staří lidé, kteří ji konzumují denně, mají totiž mozek o jedenáct let mladší než ti, kteří ji nekonzumují vůbec.

Podle autorky výzkumu Marthy Clare Morris z Rush University v Chicagu působí listová zelenina blahodárně především pro vysoký obsah vitaminu E. Špenát a saláty jsou bohatými zdroji celé řady dalších vitaminů, zvláště ze skupiny B, A a také minerálů.

„Některé živiny v nich obsažené byly už v minulosti prokázány jako výborné v prevenci demence, jde především o vitamin E. Je mocným antioxidantem, který byl prokázán v pečlivě hlídaných zvířecích modelech jako látka, jež dokáže bránit odumírání neuronů, brání poškození oxidativním stresem, potlačuje záněty a je prevencí ukládání amyloidového plaku,“ uvedla doktorka Morris v rozhovoru pro Newsweek.

Podle ní prospívají mozku v listové zelenině bohatě zastoupené dusíkaté látky, vitamin K a kempferol.

Spojenci pro mozek

Nejen listová zelenina ovšem mozku významně prospívá. Kteří další zástupci rostlinné říše dokážou nastartovat paměť, zlepšit soustředění a postavit náš mozek zase pěkně do latě?

Kakao, co zahřeje nejen tělo

Mnoho lidí si dává šálek kávy, když cítí, že se potřebují nabudit. Nic proti černému zlatu, ovšem i jiné nápoje vám pomohou vytrhnout pomyslný trn z paty! Věřte, že obyčejné kakao je jedním z nich. Obsahuje spoustu antioxidantů, díky kterým zlepšuje soustředění, schopnost učení, a navíc posiluje paměť. Závěry jisté americké studie dokonce naznačují, že kombinace kakaa a pravidelného cvičení zvyšuje celkový výkon mozku. No vida, a pak že je jen pro děti!

Kurkuma, dar orientu

Existuje dobrý důvod, proč je kurkuma v lékařských kruzích tak vychvalovaná. Vždyť indický šafrán, jak se jinak nazývá, prospívá lidskému organismu od hlavy až k patě! Protizánětlivá složka kurkumin je podle odborníků slibným lékem na Alzheimerovu chorobu. To ale pořád není všechno, jelikož toto přírodní barvivo podporuje mozkovou činnost a poskytuje důležitou regeneraci po řádění škodlivých radikálů. Zkrátka a dobře, lepší doping jen tak nenajdete…

Avokádo, exotický pomocník

Sladký plod je bohatou zásobárnou vitaminu E, čímž zpomaluje stárnutí. Pod jeho slupkou je však pozitiv daleko víc. Vyzdvihnout musíme i přítomnost mastné kyseliny olejové, jež chrání neurony v mozku a je klíčovou podmínkou pro řádné fungování centrální nervové soustavy, ta zajišťuje přenos informací a odpovídá za rychlé reakce. Co z toho plyne? Dejte si pár soust avokáda a nápady budete sypat z rukávu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat