Na stres můžete vyzrát i potravinami. Uklidňuje avokádo i banán

Máte ve zvyku tlumit stres sladkým? Tahle první pomoc se může nehezky podepsat na vašich křivkách. Zkuste v perných chvílích raději obrátit svou pozornost k paprikám, banánům nebo vlašským ořechům. Silné uklidňující schopnosti má ale i avokádo!

Vyšponované nervy? Ty často odporují nejen dietě, ale i zdravému jídelníčku. Ostatně, vždyť sami psychologové se domnívají, že téměř 45 % jedinců, kteří se ocitají pod tlakem, má tendence vyhledávat potraviny s vysokým obsahem nezdravých tuků a cukrů. Proto je také chronický stres označován za jednu nejčastějších příčin nadváhy a obezity. I vy nervozitu zaháníte jídlem, které sabotuje vaši přípravu na plavkovou sezonu? Věřte, že do klidu se lze projíst i bez váhových následků. Po čem v krizi sáhnout?

Paprika, skvělý harmonizátor psychiky

Červená, žlutá, zelená nebo oranžová? To je úplně jedno. Všechny druhy totiž snižují množství kortizolu, který vám koluje v krevním oběhu. Jen na vysvětlenou – tento hormon se pokaždé, když jste „ v nervu“, uvolňuje do těla, proto ho lékaři nazývají stresovou chemikálií. Jakákoli paprika má tedy uklidňující účinky, a navíc vás obohatí o důležitý vitamin C, jež posiluje přirozenou obranyschopnost organismu.

Nepodceňujte ani banán

Tropické ovoce je v náročných situacích vyloženě na předpis. Banány jsou napěchovány spoustou živin podporujících mozkové funkce. Ovšem ukrývají se v nich i aminokyseliny tryptofan a vitamin B6, které pomáhají při „výrobě“ hormonu štěstí – serotoninu. Vysoký podíl draslíku zase normalizuje srdeční tep. Zkrátka a dobře, tahle svačinka je sázkou na jistotu.

Avokádo, doporučená exotika

Plod hruškovce přelahodného také nelze podceňovat. Nabízí vám celkem 20 prospěšných látek, včetně draslíku, vitaminu E, vitaminů skupiny B a kyseliny listové. Avokádo reguluje hladinu cukru v krvi a je pověstné tím, že stabilizuje náladu – a to pochopitelně i v těžkých časech plných stresu. Zkusíte, jak rychle to funguje?

Vlašské ořechy. I na ně můžete vsadit

Dary ořešáku královského jsou opravdu bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ty kromě toho, že působí protizánětlivě a omezují riziko kardiovaskulárních chorob, mají ještě jednu výhodu. Přispívají totiž ke snižování hladiny hormonu norepinefrinu, který způsobuje úzkost a podrážděnost. Až vám tedy zase bude „psychicky ouvej“, nezapomeňte si dopřát ořechovou vzpruhu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat