Každodenní návyky, za které vám mozek nepoděkuje. Tímto mu opravdu škodíte

S tím, jak ve statistikách stoupá počet lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy demence včetně Alzheimerovy choroby, je otázka prevence těchto nemocí (ale i řady dalších) a ochrany mozku čím dál důležitější. Měli bychom proto nejen vědět, co našemu mozku prospívá, ale také co mu škodí. Na co si dát pozor každý den?

Jistě, vznik těchto chorob je do značné míry ovlivněn i faktory, které neovlivníme (například genetickou zátěží apod.), nicméně odborníci se shodují, že svému mozku můžeme pomoci nebo naopak ublížit i my sami. Které zlozvyky mu rozhodně nesvědčí?

Cigareta za druhou

Mysleli jste si, že kouření škodí jen plicím? Kdepak! V podstatě se dá říci, že každá vykouřená cigareta se negativně podepíše na celém vašem těle, mozek nevyjímaje. A tak mají kuřáci vyšší riziko poškození mozku, ale také třeba mozkové mrtvice. Kromě toho bylo prokázáno, že kvůli svému zlozvyku mají nižší úroveň kognitivních funkcí. Ještě potřebujete nějaký důvod, aby ta příští cigareta byla opravdu poslední?

Mimochodem, mozku samozřejmě škodí i další návykové látky, jako jsou alkohol nebo jakékoli jiné drogy. Dokonce i rekreační užívání narkotik mozku neprospívá. Dokážou totiž významně zamíchat s produkcí serotoninu, dopaminu nebo norepinefrinu, díky nimž se sice uživatel drog chvíli cítí skvěle, ale zároveň tento stav přispěje k poškození neuronů, které jsou za tvorbu těchto látek odpovědné.

Každodenní stres

Také dlouhodobý stres negativně ovlivňuje organismus jako celek, a tak není divu, že se podepíše také na našem mozku. Může v něm dokonce způsobit změnu v produkci hormonů, tvorbě neuronů či myelinu. A to může zapříčinit propuknutí některých vážných psychických onemocnění, jako je například úzkostná potucha nebo schizofrenie. I když je jasné, že život bez stresu patří dnes spíše k nedosažitelnému snu, je nutné naučit se s ním účinně pracovat. To znamená relaxovat a nepodléhat mu víc, než je nutné.

Krátký pobyt v říši snů

Ačkoli mozek nezahálí, ani když spíme, nedostatek spánku mu rozhodně neprospívá. Lidé, kteří nespí doporučených 7 až 9 hodin denně, často trpí problémy s pamětí, soustředěním, rozhodováním, učením a dalšími. Z dlouhodobého hlediska naše neurony v některých částech mozku kvůli nedostatku spánku slábnou a postupně odumírají... A to rozhodně není dobrá zpráva právě z perspektivy oněch, v úvodu zmíněných, demencí a spol.

Zanedbaný pitný režim

Nejspíš to také znáte. Když nějaký den zanedbáváte pitný režim, odmění se vám tělo pořádnou bolestí hlavy. To je jen první známka toho, že váš mozek volá o pomoc. Odhaduje se totiž, že je tento důležitý až ze 75 % tvořen vodou. A dehydratace (například kvůli nadměrnému pití alkoholu nebo zmíněnému nedodržování pitného režimu) mu tedy rozhodně nesvědčí. Naopak. Dlouhodobá či častá dehydratace může mít za následek vážné poškození mozku. Přitom řešení je tak snadné! Stačí mít po ruce lahev s vodou a pravidelně si z ní přihýbat...







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat